2024. június 21., Alajos Leila

Riasztó

#eger #tűzoltók #lakástűz #advent #bemutató

Hatásos bemutatóval szemléltették Eger tűzoltói, milyen hamar lángra kaphat egy szoba a gyertyalángtól – FOTÓK

Barna Benedek 2021.12.03. 14:25

Az ünnepi időszak és a közelgő karácsony veszélyeire hívták fel a figyelmet a Nemzedékek terén.

 

Idén Heves megyében már 277 lakástűz keletkezett ezek közül 24 alkalommal vonultak a tűzoltók a megyeszékhelyen kigyulladt otthonokhoz, és a tapasztalatok szerint az adventi időszakban a lakástüzek száma megduplázódik. Az Egri Katasztrófavédelmi Kirendeltség ezért egy gyakorlati bemutatóval hívta fel a figyelmet az ünnepi időszak és a közelgő karácsony veszélyeire péntek délelőtt a Nemzedékek terén. 

 

A katasztrófavédelmi honlap beszámolója szerint az egri hivatásos tűzoltók egy konténerben berendezett szobát felgyújtva azt mutatták meg, hogy egy felügyelet nélkül hagyott gyertya lángja milyen hamar akár egy szobát is elpusztító tűzzé alakulhat. Azt is megtapasztalhatták a jelenlévők, hogy a szobában elhelyezett füstérzékelő a tűz keletkezésétől számítva 40 másodperc múlva már hangosan sípolva jelezte a tüzet.

DSC_0104

Az ünnepek alatt többet sütünk-főzünk otthonunkban. Az egri hivatásos tűzoltók azt is szemléltették, hogy milyen veszélyekkel járhat, ha a tűzhelyen felejtett lángoló olajat nem szakszerűen próbáljuk meg eloltani. Ha vizet öntünk rá, akkor hatalmas lángok csapnak ki az edényből, melyek gyorsan átterjedhetnek a konyha berendezéseire is. Természetesen a helyes oltási módszert is bemutatták, mikor a tűzoltó elzárta a hőforrást az edény alatt, majd az edényt lefedte egy fedővel, így a tűz kialudt. Ezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet a katasztrófavédelem, hogy ha sütünk-főzünk a mobiltelefonunk időzítője is segítségünkre lehet abban, hogy ne feledkezzünk meg a tűzhelyen lévő ételről.

DSC_0121

A statisztikák szerint a halálos tüzek legtöbbször lakásokban, családi házakban, illetve egyéb, lakhatási célra használt épületekben keletkeznek. Az egyik leggyakoribb oka a tüzek keletkezésének a nyílt láng felelőtlen használata. Aranyszabály, hogy égő gyertyát, mécsest soha nem hagyunk felügyelet nélkül, ha elhagyjuk a szobát ahol égnek, azonnal oltsuk el azokat. Fontos, hogy a dekorációhoz használt fényfüzéreket megbízható helyről vásároljuk meg. A rossz minőségű fényfüzér nemcsak az áramütés, hanem a tűz kialakulásának lehetőségét is magában hordozza.

Manapság sok műanyaggal vesszük körbe magunkat, ezek égésekor mérgező gázok, gőzök keletkeznek. A lakástüzekben számos alkalommal nem égési sérüléseket, hanem füstmérgezést szenvednek a lakók. Sajnos elég egy kis kiterjedésű tűz is zárt térben, hogy tragédia történjen. A kirendeltség szakemberei egy műfüsttel telített sátorban bemutatták, hogy milyen rosszak a látási körülmények egy füsttel telítődött helységben, a vállalkozó szelleműek kipróbálhatták, hogy mennyire nehéz megtalálni ott bárkit, vagy kimenekülni is szinte lehetetlen ha a tűz már beborította a lakást.

DSC_0144

Ahogy a bemutatón is látszott, egy jó minőségű füstérzékelő a tűz kezdetén jelzi a bajt, azért hogy nagyobb biztonságban töltsük az ünnepeket érdemes beszerezni egy 2 kilogrammos ABC porral oltó, vagy 2 literes habbal oltó készüléket otthonra. 

Az alábbi galériában további képek is lapozgathatók:

#GALLERY_154# 

(Fotók: Hevesi Katalin tűzoltó alezredes / Katasztrófavédelem)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló