2024. június 21., Alajos Leila

Riasztó

#füzesabony #emberölés #ítélet #késelés #egri törvényszék

Emberölés Füzesabonyban: első fokon 18 év fegyházat kapott a késelő

Barna Benedek 2021.10.25. 16:03

Döntött az egri bíróság. Az ítélet ellen ugyanakkor az ügyészség és a vádlott védője is fellebbezett.

 

Elsőfokú ítélet született a tavalyi füzesabonyi emberölés ügyében – tájékoztatta portálunkat hétfőn Hoszné dr. Nagy Tímea, az Egri Törvényszék sajtószóvivője.

 

A bírósági közlemény felidézi, hogy az ügy 19 éves vádlottja 2020. június 16. napján a délutáni órákban a fővárosba akart eljutni, útközben a füzesabonyi pályaudvaron leszállították, mert menetjegy nélkül utazott. A fiatalember a füzesabonyi pályaudvaron összeismerkedett az ittas állapotban lévő sértettel, akinek a meghívására előbb a környékbeli vendéglátóhelyeken italoztak, majd felmentek a sértett lakására. Éjfél után az addigra erősen ittas állapotba került sértett lefeküdt a kanapéra és elaludt. Ezt követően

a vádlott elővett a konyhából egy kést és azzal nyakon szúrta a 26 éves férfit, majd könnyen értékesíthető tárgyakat keresve átkutatta a lakást, melynek során különböző értéktárgyakat vett magához, hogy azokat később értékesítse. A szúrás következtében a sértett meghalt, életét azonnali orvosi beavatkozás sem menthette volna meg.

A vádlott miután a sértett haláláról meggyőződött a hajnali órákban vonattal Budapestre utazott, ahol a megszerzett tárgyakat értékesítette, elcserélte, egy részét kidobta.

Az Egri Törvényszék a letartóztatásban lévő vádlottat nyereségvágyból és védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt 18 év szabadságvesztés büntetésre és mellékbüntetésül 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az ítélet szerint a büntetést fegyházban kell leülnie a büntetését.

A törvényszék megállapította, hogy a vádlott a szabadságvesztés büntetés kétharmad részének kitöltését követő napon bocsátható legkorábban feltételes szabadságra.

füzesabonyi emberölés polive
Rendőrök az emberölés helyszínén (fotó: police.hu)

A törvényszék a vádlottal szemben egy korábban kiszabott – végrehajtásában 3 év 6 hónap próbaidőre felfüggesztett – 1 év 8 hónap börtön fokozatú szabadságvesztés végrehajtását is elrendelte. Döntésük értelmében a kiszabott szabadságvesztés tartamába számolják bele azt az időt is, amit a vádlott 2020. június hó 18. napjától a mai napig előzetes fogvatartásban töltött.

 

A törvényszék a vádlottal szemben 30.000 forint erejéig vagyonelkobzást rendelt el, rendelkezett továbbá a bűnjelekről és kötelezte a vádlottat az eljárás során felmerült bűnügyi költség megfizetésére.

 

Enyhítő és súlyosító körülmények

 

A bíróság enyhítő körülményként értékelte a vádlott részletes, tényfeltáró, bűnösségre is kiterjedő beismerő vallomását, továbbá, azon körülményt, hogy a vádlott a bűncselekmény elkövetésekor a 20. életévét sem töltötte be, fiatal felnőtt volt.

 

A bíróság súlyosító körülményként értékelte a vádlott büntetett előéletét, a bűncselekmény kétszeres minősülését, továbbá, hogy a vádlott felfüggesztett szabadságvesztés próbaideje alatt követte el az emberölést.

A törvényszék ítélete jogerőre nem emelkedett, az ítélet ellen a Heves Megyei Főügyészség a büntetés mértékének súlyosítása, a vádlott és védője enyhítés érdekében fellebbezett.

A másodfokú eljárást a Debreceni Ítélőtábla folytatja le.

 

(Indexkép forrása: Agria TV)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló