2024. június 16., Jusztin

Riasztó

#rendőrség #sokkoló

Bemutatták a rendőrség új fegyverét, a sokkolót – VIDEÓ

Barna Benedek 2021.07.23. 10:51

Az eszközt egyes esetekben a lőfegyver helyett is használhatják.

 

Az Egri Ügyek is beszámolt róla, hogy elektromos sokkolókat fog használni a magyar rendőrség, a kiképzést követően várhatóan ősztől kapják meg az új fegyvert a közterületi szolgálatot ellátó járőrök és a nyomozók.

 

Az Európában is elterjedt Taser X2 nevű eszközt fogják használni, amelyet csütörtökön be is mutattak be a a sajtónak a Készenléti Rendőrség alakulóterén. Az eseményről beszámoló Index azt írja, a bemutatón elhangzott: ezt a sokkolót eredetileg azért találták ki, hogy kiváltsa a lőfegyvert, azonban nem minden szituációban alkalmas erre. Viszont – a fokozatosság és az arányosság elvét betartva – olyan esetben is használható, amikor egyébként a lőfegyverhasználatnak is helye lenne. Jog szerint a vegyi eszközzel, a rendőrbottal és a kardlappal esik egy tekintet alá az alkalmazása.

 

Az eszköz a kibiztosítástól kezdődően mindent naplóz, így az elsütés idejét és a kilövések számát is, amit aztán kinyerhetnek a memóriájából. Ezen túlmenően minden kilövőfejhez egyedi azonosító szám tartozik: a kilövéskor apró színes konfettiket szór szét, rajta az egyedi azonosító számával, ez pedig a naplózással együtt egy utólagos kivizsgálásnál nagy segítséget jelent.

sokkolo-police (2)

Felépítésében hasonlít a lőfegyverhez: van markolata, irányzéka (ráadásul kettő: lézeres és mechanikai), biztosító szerkezete és elsütő szerkezete is. A lőfegyverrel ellentétben azonban a sokkoló a kilövőfejben lévő sűrített nitrogénnel lövi ki a szondákat. Két kilövőfej van az eszközben, ezek egy-egy pár szonda célba juttatására alkalmasak, optimálisan 2-7 méter távolságra. Emellett a Taser X2 külön gomb segítségével pedig hagyományos sokkolóként, közvetlen érintkezéssel is használható.

 

A fegyver mozdulatlan állapotot idéz elő, harcképtelenné téve a támadót, és bár nem okoz tartós sérülést, a kiképzők elmondása szerint – akik a saját bőrükön próbálják ki a hatását – élete leghosszabb öt másodpercét éli át, akit ezzel sokkolnak.

 

 

(Képek forrása: police.hu)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló