2021. október 17., Hedvig

Riasztó

#rendőrség #sokkoló #járőrözés

Ősztől kaphatnak elektromos sokkolót a járőröző rendőrök itthon

Barna Benedek 2021.07.08. 15:19

Az eszközök használatát most egy magyar seriffhelyettes tanítja a közszolgálatin.

Tavasszal portálunk is hírt adott róla, hogy elektromos sokkolókat fog használni a magyar rendőrség.

 

A Magyar Nemzet csütörtökön arról számolt be, hogy információi szerint egyelőre harminc darab Taser X2 típusú, modern elektromos sokkolót kapott a rendőrség, amelyek a Rendőrségi Oktatási és Kiképzési Központhoz kerültek, hogy a hivatásos állományt kiképző instruktorok sajátítsák el először azok használatát.

A közterületi szolgálatot ellátó járőrök és a nyomozók – a tanfolyamok és a beszerzések rendjéhez igazodva – előreláthatólag az utolsó negyedévben kapják meg a sokkolókat.

sokkolo-yt
Kép forrása: YouTube

A sokkoló használatára egy amerikai rendőr, Kelemen János seriffhelyettes oktatja a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatóit. A 16 éves rendőrségi múlttal rendelkező rendőrtiszt az egyik amerikai speciális rendőri egységénél dolgozik kiképzőként, egykori mentőtisztként elsősegélynyújtásban is jártas.

 

Ahogy koráábbi cikkünkben írtuk: a Taser X2 egy elterjedt, Európában is több helyen használt eszköz, ami képes egy esetleges hibás célzás után még egy lövésre, vagy akár egyszerre két célpont sokkolására is. Hatótávolsága öt méter, de kilövés nélkül is használható kontakt sokkolóként. Amerikai kiskereskedelmi ára 1400-1500 dollár körüli (nagyjából 400-430 ezer forint), egy kettes csomag kilövőfej ára körülbelül 80 dollár (23 ezer forint).

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló