2022. január 19., Sára Marió

Promóció

#szponzorált tartalom

ADR oktatás, avagy a veszélyes anyagok és keverékek szakszerű kezelése

Szponzorált tartalom [X] 2021.12.05. 19:31

Bizonyos munkakörökben a veszélyes anyagokkal való munka, azok kezelése és szállítása a mindennapi rutin része. Azonban az, hogy mindez szakszerűen történjen, megfelelő képesítést igényel, illetve jogszabályi feltételei is vannak. Ebben segíthet az ADR képzés.

Veszélyes áruk és kezelésük

 

Az, hogy mi minősősül veszélyes árunak, illetve azokat milyen kategóriákba sorolhatjuk, különböző nemzetközi és Uniós direktívák és jogszabályok határozzák meg. A definíció szerint az olyan áruféleségeket (anyagokat és tárgyakat) tekinthetjük veszélyesnek, melyek a szállításuk során tűz- és robbanásveszélyt, egészség- vagy környezetkárosító tulajdonságokat hordozhatnak. A veszélyes árukhoz kapcsolódó szinte összes tevékenységre szigorú előírások vonatkoznak, melyek mind az emberi élet és a környezet védelmét szolgálják. Nincs ez másképp a szállításukra vonatkozó szabályokkal sem.

 

A szállításra vonatkozó egyik legismertebb megállapodás az ADR, mely a Veszélyes Áruk Közúti Szállításáról szóló Európai Megállapodást jelenti. Maga a megállapodás 1957-ben köttetett melyhez Magyarország 1979-ben csatlakozott. Így tehát hazánkban is szigorú szabályok vonatkoznak a veszélyes áruk közúti szállítására. Épp ezért, ha a munkánk során akár mi, akár alkalmazottjaink ilyen jellegű anyagokat szállítanak, rendelkezniük kell a szükséges engedéllyel. Ehhez pedig az egyetlen út a megfelelő ADR oktatás.

 

Az oktatás lényege

 

A legtöbb szakmai képzésre és munkavégzéshez kapcsolódó oktatásra hajlamosak vagyunk opcionális lehetőségként tekinteni. Az ADR oktatás azonban nem lehetőség, hanem kötelesség, ha a munkánk során veszélyek áruk szállítását végezzük. Így tehát mindazok számára szükséges, akik napi szinten vagy időszakosan kapcsolatba kerülnek veszélyes árukkal, azok szállításával, felhasználásával, vagy tárolásával.

egriugyek-apave-kep2-azadroktatassorangyakorlatitudasbirtokabajuthatunk

Az ADR oktatás igyekszik egy átfogó, gyakorlati útmutatót prezentálni a résztvevők számára a veszélyes árukra vonatkozó ismeretekről és rendelkezésekről. Így tehát a hallgatók nem csak az anyagok megfelelő kezelésével és biztonságos szállításának feltételeivel kerülnek tisztába, de bevezetésre kerülnek abba a jogszabályi környezetbe is, mely ezeket a tevékenységeket szabályozza. Az ADR oktatás lényegében munkavállaló és munkáltató közös érdeke és kötelessége, hiszen csak e tudás birtokában győződhetünk meg arról, hogy a veszélyes anyagokkal való munka sem rejt majd felesleges kockázatokat.

 

Az elsajátítható tudás

 

Az ADR oktatás során a hallgatók naprakész, jól használható, alkalmazható és könnyedén értelmezhető tudáskészletet kapnak a veszélyes áruk szállítására vonatkozóan. A képzés intenzív és gyakorlatorientált, mely esettanulmányok és előadások formájában igyekszik a lehető legközérthetőbb módon átadni a szükséges tudásanyagot. A képzés keretében megismerkedhetünk a veszélyes anyagok és veszélyes hulladékok fogalmával, a hozzájuk kapcsolódó alapvető kérdésekkel. Ami azonban ettől is fontosabb, az a gyakorlatban alkalmazható tudás.

 

A veszélyes anyagok és hulladékok kezelésére vonatkozó ismeretek elengedhetetlenek, ahogy a rájuk vonatkozó jogszabályok ismerete is. Ha ki lehet emelni az ADR oktatás lényegét, akkor az épp ez lenne. Hiszen, ha csupán elméleti keretrendszerekkel kerülünk tisztába, az a mindennapi munkánkat nem feltétlenül segíti. A képzés során azonban egy jól alkalmazható, gyakorlati tudás birtokába kerülünk, mely minden fronton megállja a helyét.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló