2024. július 20., Illés

Mindenki ügye

#adatvédelmi hatóság #megfigyelési botrány #lehallgatási botrány #pegasus

Vizsgálatot indított az adatvédelmi hatóság a megfigyelési botránnyal kapcsolatban

Székely Zoárd 2021.08.06. 08:20

Véget ért a szabadság.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) hivatalból vizsgálatot indított a Pegasus-kémbotránnyal kapcsolatban – írják egy közleményben.

 

Az eljárás a sajtóban megjelent hírekkel összefüggésben indult, amelyek szerint egy nemzetközi oknyomozás révén kiderült, hogy számos országban telepítették meghatározott célszemélyek telefonjára az izraeli NSO által kifejlesztett kémprogramot, a Pegasust.

 

A NAIH az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény (Infotv.) 51/A. § (1) bekezdése alapján indította el a vizsgálatot és az üggyel kapcsolatban az eljárás végéig egyéb információt nem fognak közölni.

Direkt36: Korrupciós ügyeken dolgozó magyar bűnügyi újságírót is megfigyeltek a kémprogrammal

Több mint hét hónapon keresztül, 2019 áprilisától az év novemberéig figyelték meg a Pegasus kémszoftverrel Magyarország egyik legtapasztaltabb bűnügyi újságíróját, a korrupciós ügyeket is feltáró Csikász Brigittát - írja a Direkt36 legfrissebb cikkében. Az újságíró telefonszáma felbukkant azon a kiszivárgott listán, amely a kémszoftvert kifejlesztő NSO nevű izraeli cég bizonyos ügyfelei által kiválasztott célpontokat tartalmazza.

Korábban a Magyar Hang számolt be arról, hogy bár több beadvány is érkezett, Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos éppen szabadságát tölti, így majd csak augusztus 3-a után dönt egy esetleges vizsgálat megindításáról.

Egyelőre várom a fejleményeket, augusztus 3-án térek vissza a szabadságomról és akkor döntök egy esetleges vizsgálat megindításáról

– mondta a lapnak a NAIH elnöke a lehallgatási botránnyal kapcsolatban.

 

A vizsgálat lefolytatására 60 napja van a NAIH-nak, míg ha hatósági eljárás indul, arra 150 napja. Utóbbi határideje egyszer 150 nappal meghosszabbítható.

 

 

Címlapfotó: MTI/Mohai Balázs

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló