2024. február 23., Alfréd

Mindenki ügye

#időjárás #viharkár #szél #viharos szél

Tarolt a hétvégi szélvihar: 34 embernek el kellett hagynia az otthonát, Budapesten új szélrekord született

Kovács Dávid 2022.01.31. 09:17

Nyolc családi ház átmenetileg lakhatatlanná vált. A János-hegyen 127 kilométer/órát mértek, a Kékestetőn 104 kilométer/órás széllökés is előfordult.

Nem unatkozhattak a tűzoltók a hétvégén a Malik nevű viharciklon miatt: az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közlése szerint vasárnap összesen több mint 1600 tűzoltói beavatkozásra volt szükség az országban, a legtöbb segélyhívás Budapestről és Pest megyéből érkezett, egyedül Baranya megye úszta meg károk nélkül az országot letaroló szélvihart.

 

Ahogy egy korábbi cikkünkben írtuk, a leggyakrabban kidőlt fák, leszakadt ágak, megrongálódott épületek miatt érkeztek bejelentések. Sok fa utakra, házakra, kerítésekre, autókra és elektromos vezetékekre dőlt, a szél épületek tetőszerkezetét is megrongálta. Budapesten egy rendelőintézet, egy óvoda és egy posta tetejét bontotta meg, írja az Rtl.hu is.

 

A hivatalos közlés szerint a tűzoltói munka kétharmadát a szélben letört faágak, kidőlt fák adták, sok fa utakra, házakra, melléképületekre, kerítésekre, autókra és elektromos vezetékekre dőlt. A tűzoltói beavatkozások egyharmadát pedig épületkárok felszámolása, magasból lógó cserepek, bádoglemezek, reklámtáblák, ledőlt kémények eltávolítása jelentette.

Az erős szél sok épület tetőszerkezetét megrongálta, nemcsak magánházakét, hanem középületekét is: összesen 273 épületben keletkezett valamilyen kár. Nyolc családi házban a szél akkora károkat okozott, hogy átmenetileg lakhatatlanná váltak, az ezekben élő 34 embert rokonok fogadták be.

Közel kétszáz helyszínen még a hétfő reggeli órákban is dolgoztak a tűzoltók.

 

Heves megye sem úszta meg

 

A Gyöngyösi TV vasárnapi beszámolója szerint Gyöngyös és Gyöngyöshalász között (a Vízműnél) a viharos szél kidöntött egy fát, amely keresztben lezárta az utat, később pedig egy közlekedési lámpát is leszakított a Pesti úton.

 

Leszakított egy közlekedési lámpát a viharos erejű szél a Pesti úton. Korábban a Gyöngyös és Gyöngyöshalász közötti útra...

Közzétette: Gyöngyösi TV – 2022. január 30., vasárnap

 

A többi Heves megyei káresetről ebben a cikkünkben olvashat részletesebben.

 

Több mint száz kilométer/órás szelek országszerte

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap arról számolt be: a legerősebb széllökések a várakozásoknak megfelelően a 90-100 kilométer/órát is meghaladták.

Budapesten ráadául új szélrekod született, a János-hegyen ugyanis 127 km/órát mértek.

A siófoki kikötőben 119,5 kilométer/órás, az ország legmagasabb pontján, a Kékestetőn pedig 104,4 kilométer/órás széllökés is előfordult.

 

SZÓ SZERINT TOMBOL A SZÉL 🌬 🟠 Megközelítőleg mostanában vannak/voltak a legerősebb széllökések, amelyek a vártaknak...

Közzétette: Országos Meteorológiai Szolgálat – 2022. január 30., vasárnap

 

Félholtan érkezik az újabb ciklon

 

Az OMSZ hétfő reggel már jó híreket is hozott: reggeli közlésükben arról írtak, hogy az újabb ciklon ellenére a hétfő lényegesen nyugodtabb lesz, már csak élénk, néhol esetleg erős széllökések fordulhatnak elő.

A közeledő újabb ciklon, #CORRIE már "félholtan" érkezik meg hozzánk frontjaival: ugyan tovább növekszik, vastagszik a felhőzet (több napsütés kezdetben a déli megyékben valószínű), de inkább csak szórványos jelleggel fordulhat elő - többnyire gyenge - eső, zápor.

– írták az OMSZ hivatalos Facebook-oldalán.

 

A hőmérséklet csúcsértéke a hét első napján 4 és 9 fok között várható.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló