2024. február 24., Szökonap

Környék ügye

#szélvihar #időjárás #viharkár #malik #szél

Tarnaszentmiklóson is lakhatatlanná vált egy ház: megérkezett a megyei szélviharkárok összegzője

Kovács Dávid 2022.01.31. 11:43

Az épület tűzfala húsz négyzetméteren omlott le, a lakók rokonokhoz költöztek. Gyöngyösön két kocsira dőlt egy fa. Számos épület megrongálódott. A Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság összegezte a jelentősebb károkat.

A Malik nevű viharciklon szinte az egész országot letarolta vasárnap, több mint 1600 tűzoltói beavatkozásra volt szükség országszerte, egyedül Baranya megyéből nem jelentettek károkat.

 

A Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hétfő délelőtt tette közzé az előző napi viharkárok összesítőjét, amelyből kiderül, hogy mozgalmas hétvégéje volt a megyében dolgozó tűzoltóknak is: egyetlen nap alatt 89 segélyhívás érkezett a katasztrófavédelem Heves megyei műveletirányítási központjába. A 10 tűzesetet és a 70 műszaki mentést összesen 68 hivatásos, 12 önkormányzati és 10 önkéntes tűzoltó egyesület kezelte. Kilenc jelzés téves volt.

 

Vasárnap délelőtt 9 óra után érkezett az első bejelentés, Gyöngyösorosziban ugyanis távközlési vezetékre dőlt egy 10 méteres fa. Ezt követően néhány percenkét érkeztek az újabb segélyhívások a megye minden részéből, településekről, a letört ágak, kidőlt fák által elzárt utakról. A tűzoltóegységek éjszakába nyúlóan dolgoztak.

katvédelem malik szél
Bőven akadt dolga a megyében dolgozó tűzoltóknak (Fotó: Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság)

 

Ezek voltak a jelentősebb vasárnapi károk Heves megyében:

 

 

• Az M3-as autópálya 117-es és 118-as kilométere között leszakadt a sávokat elválasztó háló, amely forgalmi akadályt okozott. A füzesabonyi hivatásos tűzoltók a közútkezelővel közösen szüntették meg a veszélyes akadályt.

 

Fák dőltek az útra Szarvaskő és Mónosbél, Verpelét és Feldebrő, Kömlő és Besenyőtelek, Tura és Zsámbok között, több helyszínen is.

 

Hevesen egy lemezgarázst borított fel a szél és egy iskola tetejét is megbontotta, Füzesabonyban egy családi ház villamosvezetéke szakadt el a nagy szélben. A hevesi és a füzesabonyi hivatásos egységek avatkoztak be.

 

Kömlőn egy családi házról a tégla- és a gázkéményt is ledöntötte a szél. Tarnaszentmiklóson egy ingatlan tűzfala omlott le húsz négyzetméteren, a ház lakhatatlanná vált, a lakók rokonokhoz költöztek.

 

Egerben egy palafedésű családi ház tetőszerkezetét 50 négyzetméteren bontotta meg a szél, Besenyőtelken egy zsindelytetőt, Gyöngyössolymoson pedig a cserép tetőhéjazatot rongálta meg. Az egri, a füzesabonyi és a gyöngyösi hivatásos tűzoltók létráról szedték le a veszélyes részeket.

 

Gyöngyösön két kocsira dőlt egy fa, amelyet a gyöngyösi hivatásos tűzoltók távolítottak el, szerencsére az eset során nem sérült meg senki.

 

tarnaszentmiklos
A lakhatatlanná vált épület Tarnaszentmiklóson (Fotó: Agria Tv Bt.)

A vihar okozta műszaki mentések mellett tíz tűzesetnél is helyt kellett állniuk a megyénk tűzoltóinak:

 

 

Mezőtárkányban száraz fű, bozótos kapott lángra több száz négyzetméteren, melyet a füzesabonyi hivatásos és a mezőtárkányi önkéntesek oltottak el.

 

• Mintegy húsz hektáron gyulladt ki az ősgyep Heves külterületén. A hevesi hivatásos tűzoltók fékezték meg a lángokat, munkájukat az erős szél nehezítette.

 

Nagyrédén egy autó motortere égett, Turán egy kéményben meggyulladt az égéstermék, a gyöngyös és a hatvani hivatásos tűzoltók avatkoztak be.

 

Lőrinciben egy családi ház kéménye mellett égett a födém, a hatvani hivatásos tűzoltók vízsugárral oltották el tüzet.

 

Gyöngyösön egy melléképület tetőszerkezete égett, melyet a gyöngyösi egység oltott el.

 

 

Az országos viharkárokról szóló összefoglalónkat itt olvashatja.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló