2023. január 30., Martina

Mindenki ügye

#üzemanyag #üzemanyagár

Van olyan benzinkút, ami 5 vagy 10 liter üzemanyagot hajlandó már csak kiadni

Nagy Donát 2022.02.16. 07:03

A mezőgazdasági munkák is veszélyben vannak a rögzített hatósági ár miatt. A kisebb, főként magánkézben lévő kutak minden egyes litert veszteséggel árulnak, már közel száz benzinkúton korlátozzák a kiadható üzemanyag-mennyiséget.

Országszerte immár mintegy száz üzemanyag-töltőállomáson korlátozzák a kiadható mennyiséget – tudta meg a Népszava Bujdos Esztertől, a Holtankoljak.hu árösszehasonlító adatbázist üzemeltető 3 P Online Kft. ügyvezetőjétől.

Szakértők szerint ez annak egyenes következménye, hogy az Orbán-kormány február 15-től, az előzetes vészjelzésekre érzéketlenül, egyszerűen 3 hónappal meghosszabbította az – olajáremelkedésből fakadó veszteségeket kizárólag a kutasokra hárító – 480 forintos felső üzemanyag-korlátot.

A lap szerint a kutak önállóan döntenek a mennyiségi korlátozásról, amit semmi sem tilt; de bezárniuk például tilos. Az ügyvezető 5-10 literes "porciókról" hallott.

 

diesel

 

De nem csak a magyaro, hanem a térségi fuvarozók – ha csak tehetik – ma már nálunk tankolnak. A szlovák és osztrák határ túloldalán lakók is kannákban hordják át az ott több tíz forinttal drágább üzemanyagot – írják.

 

Ami nagyobb baj, hogy megjelentek a kutakon az eddig közvetlenül nagykereskedésből ellátott, nagyigényű fogyasztók is. Bujdos Eszter szerint, ha valaki nem bírja, előbb-utóbb le kell húznia a rolót, hiszen az intézkedés egyértelműen a kis kutakat sújtja.

 

A bezáró vagy mennyiségi korlátozást bevezető kutak zöme falvak-kistelepülések kizárólagos ellátója. A Népszava szerint az Őcsény, Bogyiszló és Szedres 13 ezer lakosa üzemanyagellátását végző három kút üzemeltetője eldöntötte: a meglévő készleteik kifogyta után bezár.

 

Bujdos Eszter a kormánydöntés folytán kialakult helyzetet tarthatatlannak és alkotmánysértőnek ítéli, ami szerinte néhány napon belül a mezőgazdasági munkák országos akadozásához vezet. Mindeközben a kis kutak múlt heti javaslataira az illetékes Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) nem is válaszolt.

 

Azt írják, bár a Mol a 480 forintos üzemanyag-ársapkára tavaly november óta érvényes szabályok keretein belül jelezte a kormánynak, hogy hajlandó a bezáró kutak átvételére, a Népszava szerint van olyan kutas, aki szabályosan jelentette az ITM-nek bezárási szándékát és kapott is visszajelzést: az egység továbbműködtetését nem tartják indokoltnak, vagyis nem küldik ki a Molt. Szakértők szerint egy ilyen átadás-átvétel alapvető szabályai változatlanul kidolgozatlanok.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló