2021. szeptember 27., Adalbert

Mindenki ügye

#koronavírus #járvány #vakcina #oltás #pfizer #astrazeneca

Változik a magyar oltási stratégia, később adják be a Pfizer és az AstraZeneca második adagját

2021.02.28. 17:24

Változtatnak az oltási protokollon, hogy minél többen megkapják az első oltást.

Müller Cecília országos tisztifőorvos körlevélben értesítette a házi orvosokat, hogy a jövőben a Pfizer-BioNTech vakcina második adagját nem az elsőt követő 21., hanem a 35. napon kell beadni, az AstraZeneca esetében pedig 4 hét helyett 12 hét lesz a két oltás közötti különbség – írja a 444.hu.

 

Az újabb kutatások azt mutatták, hogy meg lehet növelni a két oltás között eltelt időt, és már az első beadott vakcina is nagy fokú védettséget ad. Az oltási protokoll mostani mósodításának célja ezért Müller ATV által ismeretett levele szerint az, hogy minél több embert lehessen beoltani már az első körben. Eddig általában bespájzolták a második körös készletet, hogy az biztosan meglegyen. 

 

Mint a 444 írja: bár ezt az Operatív Törzs nem mondta ki, de miután a Pfizer és az Astra is várhatóan növelni fogja a szállításokat márciusban és áprilisban, a mostani kevesebb vakcinamennyiséget várhatóan inkább beadják első körben a harmadik hullám fenyegetése miatt, a másodikat pedig megoldják a később érkező szállítmányokból. 

oltás-komka-péter-mti (1)

 

A levélből az is kiderül, hogy akinek már van időpontja a második oltásra, annak a dátuma nem változik. 

 

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője a köztévének azt nilatkozta, hogy a Moderna, valamint az orosz és a kínai vakcinák esetében egyelőre nem változtatnak a két oltás közötti oltási sémán. Mint mondta, abban bíznak, hogy tavasz végére, nyár elejére olyan átoltottságot érnek el, ami valóban védelmet jelent a közösségnek.

 

Az oltással kapcsolatban történt még egy változtatás: mint a 24.hu kiszúrta, a szombati Magyar Közlönyben megjlent a védettségi igazolásról szóló kormányrendelet módosítása, amelyből az derül ki, hogy a korábbi tervekkel ellentétben ez az igazolvány nem fogja tartalmazni, hogy a tulajdonosát milyen típusú védőoltással oltották be. A portál megjegyzi, hogy a lépés azért érdekes, mert Lengyelország nemrég bejelentette, hogy nem fogja védettként elismerni azokat, akik nem az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett vakcinákkal vannak beoltva (ilyen az orosz vagy a kínai védőoltás).

 

(Fotók: Kompa Péter / MTI)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló