2022. január 26., Vanda Paula

Mindenki ügye

#homofóbia #melegellenes törvény

Valaki feljelentette az Oroszlánkirályt, mert szerinte a történet megkérdőjelezi a hagyományos nemi szerepeket

Nagy Donát 2022.01.04. 12:01

Házmesterország.

 

Fél év alatt több mint 130 panasz érkezett a médiahatósághoz a homoszexualitás megjelenítésére vagy kiskorúak védelmére hivatkozva, pedig tavaly ugyanebben az időszakban csak 32-en tettek bejelentést, írja az RTL.

Azaz jól megugrott a feljelentési kedv a Fidesz által gyermekvédelmi törvényként emlegetett melegellenes törvénymódosítás elfogadása óta.

A cikk szerint a Médiatanács eddig egy eljárást sem indított, ám az LMBTQ-közösséget képviselő szervezetek szerint sokat rontott a helyzetükön az új jogszabály. 

Köpöd ki! Hülye leszbikus!

– ezt ordította idén ősszel egy férfi az egyik újpalotai panelház ablakából, majd egy tojást dobott a ház előtt csókolózó leszbikus párra, írja példaként az RTL. A két nő „bűne” mindössze annyi volt, hogy miután találkoztak, csókkal üdvözölték egymást, majd – nem foglalkozva a megjegyzésekkel – azonnal autóba ültek. Amikor kiszálltak, akkor vették észre, hogy autójuk ajtaja és egyikük kabátja is tojásos lett, azaz a férfi nem sokkal tévesztette el a célt.

 

Az egyik áldozat elmondása szerint a korábbi években is voltak megjegyzések, „viccesnek” szánt mondatok, de az utóbbi hónapokban, amióta a kormány összemosta az LMBTQ-t a pedofilokkal, romlott a helyzet. Azt mondta,

sokaknak már nem szalonképtelen, ha valaki melegellenes kijelentést tesz, pedig korábban ez még annak számított.

Dombos Tamás, a Háttér Társaság ügyvivője szerint a pedofiltörvényként ismertté vált jogszabálymódosítás elfogadása óta nőtt az utcai, szomszédok közötti és a munkahelyi bántalmazások száma. Azt mondja, hogy

elsősorban azok a támadók, akik eddig is homofóbok voltak, ők ugyanis azt érzik, ennek a véleményüknek hangot adhatnak, akár erőszakos úton is.

A lap megjegyzi, hogy a június 15-én elfogadott módosítások értelmében tilos tizennyolc éven aluliak számára pornográf, valamint olyan tartalmat elérhetővé tenni, amely "a szexualitást öncélúan ábrázolja". Az új szabályok azt is tiltják, hogy megjelenítsék, népszerűsítsék „a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, valamint a homoszexualitást”.

Az azonban több hónap alatt sem derült ki, pontosan mit is jelent a népszerűsítés, ezért kvázi bármire lehet alkalmazni, ha úgy akarják.

A homoszexualitást megjelenítő kiadványok, mesék miatt a kormányhivataloknál lehet panaszt tenni.

Vas megyében például valaki azért tett bejelentést, mert szerinte a Csipkerózsika, az Oroszlánkirály, a Mulan és a Pumukli történetei megkérdőjelezik a hagyományos nemi szerepeket. A kormányhivatal tizennégy napig vizsgálta ezt az ügyet is, de végül azt állapította meg, hogy a beadvány nem volt elég alapos.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósághoz új törvényre hivatkozva tavaly június vége és december 15. óta összesen több mint 130 bejelentés érkezett. A Médiatanács a vizsgálatok elvégzését követően eddig egyetlen esetben sem indított eljárást.

 

Az Ugytudjuk.hu szerkesztőségét is feljelentették, egy általunk közölt fotó miatt. A fényképen egy kormányzati plakát előtt csókolózik két lány. Hogy a velünk szemben tett panasznak mi lett a végkifejlete, arról az NMHH egyelőre nem tájékoztatta szerkesztőségünket.

 

A Szivárványcsaládokért Alapítvány szerint a júniusban elfogadott törvény a sokadik olyan intézkedés, amely hátrányosan érinti a magyar LMBTQ embereket és szivárványcsaládokat: megszüntették például az Egyenlő Bánásmód Hatóságot, korlátozták az azonos nemű párok örökbefogadását, ellehetetlenítették a nemváltást, és alkotmányba írták, hogy sok-sok család, ahol szeretetben nevelik a gyermeküket, nem számít családnak – közölte a szervezet a RTL-nek.

 

Álláspontjuk szerint súlyos problémát okoz, ha az iskolákban nem lehet majd olyan foglalkozásokat tartani, amiken a másságról vagy a szokásostól eltérő családmodellekről beszélgethetnek a diákok. A mintegy 100 ezer érintett gyerek szerintük akkor marad majd segítség nélkül, amikor leginkább szükségük lenne rá. Érzékenyítés nélkül ugyanis többet fogják kiközösíteni, zaklatni vagy akár fizikailag bántalmazni azokat a gyerekeket, akik valamiért különböznek a többségtől. Márpedig ez nemcsak a szexuális kisebbségeket érinti, hanem például azokat a gyerekeket is, akik valamilyen betegséggel vagy fogyatékkal élnek, rossz az anyagi helyzetük, roma származásúak vagy akár más vallásúak – állítja az alapítvány.

 

(Via ugytudjuk.hu)

Indexkép forrása: iMDB

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló