2022. október 6., Brúnó Renáta

Mindenki ügye

#magyarország #menekült #afganisztán

Újabb afgán menekültek érkeztek Magyarországra, köztük több mint száz gyerek

Barna Benedek 2021.08.25. 12:41

A honvédelmi miniszter azt nyilatkozta, hogy a mentési művelet addig tart, amíg minden kimenekítendő embert haza nem hoztak.

 

Portálunk is megírta, hogy vasárnap este több magyar és amerikai állampolgár mellett 96 kimenekített afgán is érkezett egy géppel Magyarországra. Őket Röszkére szállították.

 

Szerdán pedig a Belügyminisztérium arról tájékoztatt az MTI-t, hogy újabb, a tálib hatalomátvételt követően megtorlással fenyegetett, Magyarországgal korábban együttműködő, Afganisztánból kimenekített afgán állampolgárokérkeztek az országba, akiket a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság röszkei és tompai objektumába szállítanak.

 

Közlésük szerint a 114 felnőtt – közöttük egy kerekesszékes nő és egy tíz nappal korábban lőtt sérüléseket szenvedett férfi –, valamint a 126 gyermek hatósági karanténba kerül, teljes körű ellátásukról a magyar állam gondoskodik.

menekultek
Fotó: kormany.hu / Belügyminisztérium (Képünk illusztráció)

Megérkezésük után újabb hidegélelmiszer-csomagot és a járványügyi helyzethez igazodó egészségügyi, higiéniai és tisztálkodási felszerelést kapnak. Megkezdődik orvosi vizsgálatuk, az évszaknak megfelelő ruházattal történő ellátásuk szervezése, valamint az idegenrendészeti hatósági feladatok végrehajtásához szükséges adataik felvétele, ellenőrzése – olvasható a közleményben.

 

A Szabad Európa beszámolója szerint Benkő Tibor honvédelmi miniszter kedd este a közmédiában az afganisztáni evakuálás kapcsán azt nyilatkozta, hogy a magyar katonák augusztus 19. óta egyfolytában dolgoznak, végzik a kimenekítési feladatokat. A művelet akkor fejeződik be, amikor minden kimenekítendő embert hazahoztak. Részleteket nem árult el, mert az veszélyeztethetné a katonák biztonságát.

 

A miniszter rendkívül kaotikusnak nevezte a kabuli helyzetet, sokan mindent megpróbálnak, hogy bejussanak a repülőtérre. Előfordul erőszak, fegyverhasználat is.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló