2021. november 28., Stefánia

Mindenki ügye

#menekült #afganisztán

Közel száz, megtorlással fenyegetett afgán menekült érkezett Magyarországra

Barna Benedek 2021.08.23. 14:00

Az Afganisztánból kimentetteket szállító első magyar gépen az afgánok mellett magyar és amerikai állampolgárok is utaztak.

170 utassal a fedélzetén vasárnap este 11-kor leszállt az üzbegisztáni Bukharából indult WizzAir gép, az első magyar utasszállító, amely részt vesz az afaganisztáni mentőakcióban

– közölte hétfőn Radó András, a cég sajtófönöke a Spirit Fm-en az ATV beszámolója szerint.

 

A magyarok mellett többségében amerikai és afgán állampolgárok érkeztek most Magyarországra. Azt a szóvivő szerint még nem tudni, hogy további gépek részt vesznek-e majd a mentésben.

 

Mint a Telex írja, Magyar Levente külügyi államtitkár tájékoztatása szerint Afganisztánból már csak katonai gépeken tudják átszállítani az embereket a környező országokba, ahonnan már biztonsággal folytathatják útjukat polgári járatokon (ezért indult a vasárnap éjjel érkező járat is Üzbegisztánból).

wizzair-repülő-mti-koszticsák-szilárd
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI (Képünk illusztráció)

A Belügyminisztérium hétfőn napközben kiadott közleményében jelezte:

96 afgán állampolgárt menekítettek ki, akik az afganisztáni a tálib hatalomátvételt követően megtorlás fenyegetette, a Magyarországgal és szövetségeseivel való együttműködés miatt. Az afgánok közül a legidősebb betöltötte a 64. életévét, a legfiatalabb 144 napja született.

A menekültek időközben megérkeztek az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság kezelésében álló röszkei objektumba.

 

Valamennyi most érkezett afgán hatósági karanténba került, teljes körű ellátásukról a magyar állam gondoskodik. Érkezésüket követően személyenként újabb hideg élelmiszercsomagot és a járványügyi helyzethez igazodó egészségügyi, higiéniai és tisztálkodási csomagot kaptak, emellett orvosi vizsgálaton esnek át és ruházattal látják el őket, és felveszik az idegenrendészeti hatósági feladatok végrehajtásához szükséges adataikat.

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló