2022. július 1., Tihamér Annamária

Mindenki ügye

#kormánymédia #metropol #ripost #bors

Többeket kirúgtak a Borstól és a Metropoltól, a Ripost megszűnhet


Az Azonnali információi szerint kisebb vérfürdőt tartottak a kormánypárti lapoknál.

azonnalipp

Összesen körülbelül 10 embernek mondtak fel ma, azaz június 22-én, délelőtt a Borsnál és a Metropolnál. A kirúgottak ezúttal többnyire képszerkesztők és tördelők. A pletykák szerint erre azért volt szükség, hogy helyet csináljanak a Ripost7-nél dolgozóknak, a lap ugyanis a közeljövőben – hiába az áremelés – megszűnik.

A helyzet keserű komikuma, hogy miután 2018-ban a KESMA átvette a Borsot, 2019-ben pedig bejelentették, hogy a(z akkori) Lokállal együtt Ómolnár Miklós irányítása alá kerül, Ómolnár az azévi céges karácsonyon nyugtatónak szánt beszédett mondott, hogy senki ne aggódjon, ő sem úgy szeretne bevonulni a sajtótörténetbe, mint aki elsüllyesztette a Borsot.


Akkoriban ugyanis az a pletyka járta, hogy bár az összehangolás bejelentése után még sokáig semmi nem történt, mindenkit kirúgnak a Borstól, hogy a már akkor is vergődő, ám Ómolnárhoz jóval lojálisabb ripostos csapattal töltsék fel a lapot. És bár a Bors azóta is működik, az akkori társaságból a mostani kirúgások után legfeljebb 5-6 fő maradhatott.

ripost
Kép forrása: nemzeti1tv / YouTube

A felmondások Kovács Tibor 2019. tavaszi távozásával kezdődtek, aki egyébként a Bors, a Dél-Magyarország és a Kisalföld kiadójának, a 2018 óta a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány, azaz a KESMA alá tartozó Lapcom Zrt. vezérigazgatója volt.

 

Őt követte 2021 elején Kovács Vince, a lap főszerkesztője. Kovács állítólag egy ideje készült már a távozásra, mivel elégedetlen volt a kormányközeli médiavállalatnál zajló folyamatokkal, és a Blikknél folytatta a munkát. A lap belső viszonyait jól ismerő forrásaink egyébként megjegyezték, hogy bár négyszemközt Kovács szeretett bosszankodni az elfideszesítés miatt, a vezetéssel soha nem éreztette, hogy nem értene egyet.

 

Az ő helyét ideiglenesen az akkori főszerkesztő-helyettes, Kövess László kapta meg, aki azóta is csak általános print főszerkesztő-helyettesként szerepel az impresszumban, hiszen a valódi főszerkesztői pozíciót Ómolnár tölti be.

 

A főszerkesztő felmondásával közel egyidőben több felmondás is történt, Takács Gabriella, a lap másik főszerkesztő-helyettese a Central Médiacsoporthoz tartozó Story és Best magazinokhoz igazolt. Mindkettőjükkel több újságíró is távozott a sztár és aktuális rovatokból.

 

A következő időszakban apránként morzsolódtak le az emberek, voltak, akik megmaradtak a médiában, és voltak, akik teljesen más területen helyezkedtek el.

 

Az ő helyeiket többnyire ripostosokkal töltötték fel, hiszen a tervek is arról szóltak, hogy a két szerkesztőség egyre inkább összeolvad. A második vonalba például printhez főszerkesztő-helyettesnek Végh László érkezett, a Ripost egykori szerkesztője, Ómolnár jobb-, az online-hoz pedig Pálfi Kriszta, Ómolnár balkeze került.

 

A helyzet úgy alakult, hogy kirúgni tényleg nagyon keveseket rúgtak ki, mert a borsosok, ahogy tudtak, menekültek a laptól.

A felmondások és a csapatösszevonás egyébként jól illeszkednek abba a trendbe, amit az utóbbi időben a kormánysajtóban lehet látni.

Előbb megszűnt a FourFourTwo focis lap, azt követte a City7 nevű kormánypárti lap. A kormánypárti lapokat többségét kiadó Mediaworks az elmúlt napokban öt nyomdájából kettőt is bezárt a a magyar gazdasági helyzet romlásával magyarázva, a Magyar Nemzet és a hetilappá alakított Ripost7 is árat emelt, ami – ha lehet hinni a találgatásoknak – így sem fogja megmenteni.

 

Ahogy korábban az Azonnali is megírta, a Kisalföld című lapnál öt embernek mondtak fel, a Délmagyarnál és Zalai Hírlapnál pedig a szerkesztőség felét küldték el.

 

(Ezt a cikket az Azonnali szállította.)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló