2024. június 18., Arnold Levente

Mindenki ügye

#lidl #fogyasztóvédelem #élelmiszerek #árstop

Több milliós büntetést kapott a Lidl

Barna Benedek 2022.08.25. 12:32

A fogyasztóvédelem megbírságolta az áruházláncot, miután jogsértéseket állapított meg az árstopos termékek árusításával kapcsolatban.

 

A fogyasztóvédelmi hatóság szerint eddig négy esetben követett el a Lidl Magyarország Bt. jogsértést a hatósági áras termékek értékesítése kapcsán. Ezekért összesen kis híján négymillió forintra bírságolták a kiskereskedelmi láncot – írja a Világgazdaság cikke nyomán a napi.hu.

 

A jogerős fogyasztóvédelmi határozatok alapján a Lidl nem azon bukott meg, hogy drágábban adta volna a hatósági áras termékeit – ahogy az Aldi esetében előforult –, hanem mert

az egyes hatósági áras termékekből kisebb készletet tartott az adott boltjában, mint amennyit kötelező lett volna.

Az áruházlánc azzal érvelt, hogy a mennyiség számításánál az országos átlagértéket úgy kalkulálták ki, hogy egyedileg minden boltjukra lebontva számolták ki a 2021-es adatok alapján. Így szerintük összességében teljesül a jogszabály által a kiskereskedőre előírt átlag szerinti mennyiség biztosítása, és minden boltban garantáltan rendelkezésre fog állni a szükséges mennyiség, amihez az adott bolt vásárlóközönsége hozzászokott.

 

Felvetették a hatóságnak: mi értelme lenne Siófokon annyi húst kitenni a pultba most, mint egy forgalmas budapesti boltban? A fgyasztóvédelem szerint azonban az adott napra vonatkozó átlagot kell a polcokra kihelyezni, nem pedig egyedileg kalkulálva.

 

Az élelmiszerárstop jelen állás szerint október 1-jéig marad, a keddi Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, hogy az esetleges hosszabbításról majd október előtt döntenek.

 

 

(Indexfotó: pikrepo.com)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló