2024. május 28., Emil Csanád

Mindenki ügye

#gulyás gergely #kormányinfó #rezsi #gázár #árstop

Kormányinfó: Pontosították a gázárszabályokat

Barna Benedek 2022.08.23. 13:30

A rezsiszabályok mellett az OMSZ vezetőinek kirúgásáról és az árstopokról is beszélt Gulyás Gergely.

 

Kedd délelőtt Kormányinfót hirdettek a délutánra, 13 óra után Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő állt ki a tájékoztatóra. Gulyás elmondta, hogy a kedd délelőtti kormányülésen (amelyet Semjén Zsolt vezetett, mivel Orbán Viktor kormányfő továbbra is szabadságát tölti, majd jövő héten fog ismét dolgozni) az energiahelyzetről volt szó. A miniszter azt mondta, az energiaellátást biztosítottnak látják, a jelenlegi igényeket ki tudják elégíteni, és tárgyalnak további beszerzésekről is.

 

A rezsiszabályozás kapcsán történt egy pontosítás, a gázok fűtőértékének különbözősége miatt:

a rezsicsökkentett áron járó átlagfogyasztást 63.645 megajoule-ban határozták meg, így a kormány szerint a leggyengébb fűtőérték mellett is garantálni lehet az 1729 köbméteres keretet.

Gulyás szólt arról is, hogy a kormány elküldte válaszlevelét az Európai Bizottságnak. A miniszter szerint "igen intenzív tárgyalások" után minden ponton egyetértésre jutottak a Bizottsággal, és "minden eddiginél szigorúbb és átláthatóbb" rendszert hoznak létre az uniós pénzek felhasználására és elköltésére.

 

Kérdésre Gulyás elmondta, hogy nem volt elégedett a szaktárca az Országos Meteorológiai Szolgálat kirúgott vezetésével, egyébként is le akarták váltani a vezetőket, csak az "utolsó utáni csepp" volt az augusztus 20-ai, esőt és vihart jósoló előrejelzésük, amely miatt lemondták a tűzijátékot (a miniszter szerint nem igaz az OMSZ-nek azon állítása, miszerint politikai nyomást nyakoroltak a meteorológusokra).

gulyás-mti-illyés-tibor
Fotó: Illyés Tibor / MTI

Szintén kérdésre elmondta azt is Gulyás, hogy a nyugdíjprémium tavalyi évhez hasonló lesz, a felső határa 80 ezer forint.

 

Elhangzott továbbá, hogy

a kormány október 1-jéig fenn akarja tartani az élelmiszer- és az üzemagyagárstopot is, az esetleges hosszabbításról majd október előtt döntenek.

Arról is kérdezték Gulyást, hogy a jelen helyzetben miért akarnak közel 50 százalékos tulajdonrészt vásárolni a Vodafone-ból. Erre a miniszter azt mondta, hogy ez a lehetőség valószínűleg nem lett volna meg egy vagy másfél év múlva, továbbá szerinte ez a befektetés profitot fog hozni, ebből a profitból pedig akár a pedagógusbéreket is lehet majd emelni. Szólt továbbá arról is, hogy egy hosszú értékelési folyamat végén veheti meg az állam a cég 49 százalékát, de ezt most egy nemzetközi könyvvizsgálatnak kell megelőznie, a finanszírozást addigra kell megteremteni.

 

 

(Indexfotó: Pikrepo.com)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló