2023. szeptember 28., Vencel

Mindenki ügye

#álhír #földgáz #rezsiválság

Tényleg le kell jelenteni az MVM-nek, ha nem csak fűtésre használjuk a gázt?

Farkas Bazsi 2022.09.26. 14:49

Más az ára a földgáznak, ha főzünk és vizet is melegítünk vele, és más akkor ha csak melegedünk mellette? Utánajártunk!

FRISSÍTÉS: Olvasóink egymásnak ellentmondó információkat küldtek szerkesztőségünknek, így újból megkeressük az MVM-et. Amint kapunk tájékoztatást azonnal közölni fogjuk.

 

Más az ára a földgáznak, ha főzünk és vizet is melegítünk vele, és más akkor ha csak melegedünk mellette? 

Néhány soros írás jelent meg a nem túl bizalomgerjesztő nevű eztnezd.net-en. A poszt arról szól, hogy annak írója pórul járt, mivel nem jelentette le a szolgáltatónak, hogy nem csak és kizárólag fűtésre használja a gázt - erre az ugytudjuk.hu olvasója hívta fel a figyelmet. 

 

A cikkbe még egy MVM fejléces űrlapot is beillesztettek, amin a felhasználók bejelenthetik a változást.

 

 

Magát a MVM-et kereste fel az ugytudjuk.hu, hogy valóban más áron adják-e a gázt, attól függően, hogy mire használja a felhasználó.  A cég válaszából az derül ki, amit már előre sejtettünk, vagyis, hogy egy álhír oldalba botlott az olvasó, és természetesen a gáz ára nem függ attól, hogy mire használjuk azt a lakásban.

 

Ahogy az MVM fogalmazott: Az Ön által hivatkozott, rossz magyarsággal írt oldal sajnos egyike azoknak, amelyek szándékosan és módszeresen vezetik félre az olvasóikat. 

 

Kérjük, hogy amennyiben áram- és földgázszolgáltatással kapcsolatosan hiteles információkat szeretne olvasni, tájékozódjon az MVM Next honlapján. A rezsicsökkentéssel kapcsolatos változásokról is részletes tájékoztatókat, gyakran ismételt kérdéseket és válaszokat, árkalkulátorokat, kisfilmeket, példákat tartalmazó weboldalt hoztunk létre, amelyet az alábbi címen érhet el: https://www.mvmnext.hu/lakossagirezsi - hívta fel a figyelmet a szolgáltató. 

 

FRISSÍTÉS!!

 

Komoly felzúdulást okozott tegnapi cikkünkben az MVM állítása. Az MVM-nek feltett kérdés lényege az volt, hogy más-e az ára földgáznak ha csak fűtünk vele vagy más az ára ha főzünk, sütünk is?

 

Az MVM válasza az volt, hogy a kérdés illetve a felvetés félrevezető. Ez a tájékoztatás rengeteg olvasónak nem tetszett, többen saját példával is alátámasztották, hogy valami sántít a földgáz ára körül. Ezért kedden megkérdeztük személyesen is az MVM egri kirendeltségén, hogy mi is a valódi helyzet, de közben olvasóink is eljuttattak szerkesztőségünknek saját példát, bizonyítékokat (alább az egyiket be is mutatjuk).

 

Azt le kell szögezni, hogy aki személyesen szeretné elintézni a dolgát az MVM-nél az Agria Plázában, az jó hosszú időre készüljön fel, mire ügyintézőhöz juthat. Információink szerint időpont-foglalás földgáz-ügyekben nem lehetséges, így ki kell várni a sort. Másfél óra várakozásra kell készülni megközelítőleg. 20-25 méteres a sor, a várakozók türelmesek, a személyzet próbál segíteni és mindegyik ablak fogadja az ügyfeleket.

 

mvm2

 

A kormány rendeletben meghatározott egy limitet, ameddig a gázt és a villanyt mindenki rezsicsökkentett áron kapja, ez a limit a földgáznál 1729 köbméter/év, vagyis 144 köbméter/hónap, a villamos energiánál pedig 2523 kilowattóra évenként (kWh), ami 210 kWh havi fogyasztásnak felel meg. Földgáz esetében 1729 köbméter fogyasztás alatt 102 forint a tarifa - e felett 747 forint/köbmétert kell fizetni.

 

A probléma ott kezdődik, hogy a fogyasztók vagy átalánydíjasok vagy „diktálósok”, akiknél havonta olvassák le a fogyasztási adatokat. A diktálás alapján készülő elszámoló számla esetén, a kedvezményes áron számlázandó mennyiség meghatározása a fogyasztási jelleggörbe és a rendelkezésre álló napi fűtési hőmérsékleti tényezők alapján történik. A fogyasztási jelleggörbe azt mutatja, hogy az adott felhasználó az év során milyen (napi, havi) eloszlásban használja fel a gázt. Ennek három fajtája van:

 

Lineáris (egyenletes, jellemzően főzés, vízmelegítés célú használat)

Fűtési (szezonális, kizárólag fűtés céljából, nyáron nincs is használat)

Vegyes (a fenti kettő keveréke, kis nyári fogyasztással, nagyobb szezonális fűtési fogyasztással).

 

Ráadásul a gázdíjat nem Ft/m3-ben, hanem Ft/MJ-ban meghatározott, az elhasznált földgázmennyiség alapján számított hőmennyiség (MJ) alapján kell fizetni, figyelme véve a nyomás-, és hőmérséklet-korrekciót is. Így fordulhat elő például (olvasónk esete), hogy a beállított jelleggörbe alapján – ami szerint csak fűtési célú a gázhasználat – június, július és augusztus hónapokra 0 MJ adható kedvezményesen, de mivel ebben a három hónapban volt gázfogyasztás így a kedvezményes ár helyetti, piaci árat számlázta ki az MVM.

 

Az MVM azt kéri az olvasónknak elküldött levelében, hogy amennyiben a jelleggörbe nem megfelelő, azt az ügyfélszolgálatnál kell jelezni. Az MVM-től személyesen kapott információk alapján korábban nem volt ennyire fontos a jelleggörbe, viszont most már a helyben illetékes szolgáltatónál kell bejelenteni a változást.

 

Mindenesetre olvasónk a helyi szolgáltatónak jelezte (OPUS-Tigáz Zrt.), hogy változtatni kívánja a jelleggörbét, amit a szolgáltató cég el is végzett „a terhelési profilt módosítottuk, fűtésre, főzésre”, továbbá arról is tájékoztatták, hogy az egyetemes szolgáltatót, vagyis az MVM-et is értesítették a változtatásról.

 

A váltás amúgy önkiszolgáló felületeken egyelőre nem lehetséges, ahhoz ügyintéző szükséges, a váltás kezdeményezhető a területileg illetékes földgázelosztók, vagy az MVM Next telefonos, vagy személyes ügyfélszolgálatán. Tapasztalatunk az, hogy a telefon folyamatosan foglalt, az ügyintézés, mint ahogy cikkünket kezdtük – időigényes viszont mindenképpen megéri, ha nem akarunk egy vastag földgázszámlába belefutnunk.

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló