2021. május 11., Ferenc

Mindenki ügye

#koronavírus #vakcina #védőoltás

Tegyék kötelezővé a koronavírus-oltást? – A magyarokat megosztja a kérdés egy felmérés szerint

2021.04.22. 15:04

Közel annyian támogatnák, hogy mindenkinek be kelljen adni a vakcinát, mint ahányan elutasítják ezt.

Bár már több mint 4 millióan regisztráltak koronavírus-vakcinára, és a legutolsó felmérések szerint már a lakosság 60 százaléka hajlandó lenne beoltatni magát, ez még mindig kevés a nyájimmunitáshoz kívánatosnak tartott átoltottsághoz. A Pulzus Kutató most a napi.hu megbízásából arról készített reprezentatív közvélemény-kutatást, hogy mit szólnának itthon az emberek, ha kötelezővé tennék az oltást.

Az eredményeket bemutató cikk szerint az ezerfős, felnőttekből álló reprezentatív mintában 38 százalékban álltak ki az oltás általános kötelezővé tétele mellett, mondván, ez egy csapásra véget vetne a járványnak. Ezzel szemben 41 százalék azért utasította el a lépést, mert úgy véli, hogy emiatt még többen mondanának nemet a vakcinára.

Viszonylag nagyobb csoport (13 százalék) egyes munkakörökhöz kapcsolódóan elfogadná a kötelező koronavírus oltást, a válaszolók 9 százaléka viszont azért nem tenné kötelezővé az oltást, mert úgy véli, hogy nem lenne elég oltóanyag.

 

A felmérésből az is kiderül, hogy a férfiak és nők között lényegében nincs különbség, és a lakóhely jellege sem játszik lényeges szerepet az oltás kötelezővé tételének megítélésében.

 

Ha ellenben a korcsoportokat vizsgáljuk, markáns választóvonalként tűnik fel a 60 éves életkor: míg az ennél fiatalabbak közül csak alig minden harmadik értene egyet az oltás kötelezővé tételével, a 60 év felettiek 55 százaléka pártolná. Még jobban szórnak a vélemények a válaszolók iskolázottsága szerint: míg az alapfokú végzettséget szerzők 43 százaléka áll ki a kötelezővé tétel mellett, az érettségizetteknek csak 30 százaléka, a diplomásoknak pedig 36 százaléka volt ezen az állásponton.

oltas-idos-mti-monus-marton
Fotó: Mónus Márton / MTI

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló