2021. június 15., Jolán Vid

Mindenki ügye

#koronavírus #járvány #védőoltás #oltási hajlandóság

Tovább nőtt az oltási hajlandóság, de a fiatalok körében kisebbségben vannak a vakcinapártiak

2021.04.16. 13:24

Már csaknem 60 százalék kérné az oltást itthon.

Már a magyarok közel 60 százalékára igaz, hogy tervezi beoltatni magát, vagy meg is kapta a koronavírus elleni vakcina első adagját, derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adataiból. Ez rekord, március elején ugyanez még 46 százalék volt. Most csaknem 17,6 százalék mondja, hogy talán beoltatná magát, ugyanennyien zárkóznak el, és hat százalék nem tud válaszolni – írja a 444.hu.

 

A portál megjegyzi: továbbra is az idősek a legnyitottabbak, a 65-74 évesek közel 86 százaléka teljesen oltáspárti. A 15-29 éveseknél ugyanez 38 százalék. A felsőfokú végzettségűek 76 százaléka szeretne oltást, a képzetlenebbek esetében ez alacsonyabb. 

D__VG20210416010
Fotó: Varga György / MTI

A 444 idézi a Portfolio számítását is, amely szerint mindez azt jelenti, hogy 4,6 millió felnőtt szeretne biztosan oltást, és majdnem hatmillióan vannak, akik biztosan vagy talán beoltatnák magukat. A regisztráltak száma és a regisztráció nélkül beoltott egészségügyi, rendvédelmi és szociális dolgozók száma szinte teljesen kiadja a 4,6 milliós, biztosan oltakozó tábort, rajtuk kívül pedig majdnem másfél millió ember van, aki potenciálisan meggyőzhető: érdemes felvenni az oltást. (A szakemberek korábban úgy nyilatkoztak, hogy a nyájimmunitáshoz és a járvány elfojtásához 60-70 százalékos átoltottság kell, de a vírusmutánsok megjelenése óta felmerült, hogy akár 80 százalékra is szükség lehet.)

 

Az aktuális adatok szerint péntek reggelre 3 millió 145 magyar kapta meg a vakcinát. Az oltásra jelentkezett idősek 90 százalékát már beoltották, a 18-59 év közötti regisztráltak között pedig 49,6 százalékos az arány.

 

Frissítés: napközben a koronavírus.gov.hu egy összezésben arról írt, hogy a 3 millió 145 ezer fő azt jelenti, a több mint 4 millió 200 ezer regisztrált kétharmada (66%) már meg is kapta az oltást.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló