2021. július 28., Szabolcs

Mindenki ügye

#koronavírus #járvány #szlávik jános #védoltás #nyájimmunitás

Szlávik János: sokkal-sokkal több oltást kell beadni ahhoz, hogy hátradőljünk

EÜ/MTI 2021.04.05. 14:05

A vírusmutánsok miatt a 60-70 százalékos átoltottság sem feltétlenül lesz elég az infektológus szerint.

A Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa hétfőn a közmédiának azt nyilatkozta, hogy – a kormány által a lazítás feltételéül megszabottkét és fél milliós átoltottságot követően lehet arra számítani, hogy "a beoltott tömeg" valamennyire megváltoztatja a koronavírus-járvány lefolyását. A szakember ugyanakkor kiemelte:

"ahhoz, hogy hátradőljünk, sokkal-sokkal több oltást kell beadni".

Azt mondta: a járvány kezdetén úgy tartották, hogy a nyájimmunitáshoz a lakosság 60-70 százalékának átoltottsága megfelelő. Az új vírusmutánsok megjelenésével azonban – különösen a brit mutáns terjedésével –, a főorvos szerint ennél is magasabb, akár 70-80 százalékos átoltottságra is szükség lehet ahhoz, hogy a járványt megállítsák.

 

Szlávik János közölte, azt tapasztalja, egyre többen szeretnék beoltatni magukat, miután egyre többen látják a betegség súlyos következményeit. Kiemelte: az oltási terv jól halad, egyre több csoportot lehet behívni. Véleménye szerint talán nyárra sok mindent vissza lehet hozni a normális életből.

szlavik-janos-oltas-vakcina-szlavik-mti-koszticsák-szilárd

A főorvos azt mondta: az elmúlt napokban sok az új fertőzött, és még mindig nagyon magas a koronavírus-fertőzés következtében elhunytak száma.

Talán ezen a héten kiderül, hogy a harmadik hullámnak ez a "platófázisa-e", vagy esetleg tovább emelkednek a számok

– tette hozzá, megjegyezve: nagyon nehéz megjósolni, de bíznak benne, hogy ezek "az igen magas számok" nem emelkednek tovább.


Szlávik János kitért arra is, hogy a posztcovid szindrómára már korábban is felfigyeltek. Sok gyógyult betegnél maradnak hosszú távú tünetek, mint például köhögés, hőemelkedés, fejfájás, memóriazavar. Felhívta a figyelmet arra, hogy eleinte ezeket a betegek 10-15 százalékánál észlelték, az újabb tapasztalatok szerint viszont ez az arány már 30 százalék körüli.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló