2021. október 26., Dömötör

Mindenki ügye

#előválasztás #ellenzék

Támadássorozat valósult meg az előválasztást kiszolgáló infrastruktúra ellen egy szakértő szerint

Barna Benedek 2021.09.27. 18:15

Az ellenzéki előválasztást az első napon kellett félbeszakítani a rendszert ért támadás miatt.

 

Megérkezett Frész Ferenc kiberbiztonsági szakértő vizsgálati eredménye az ellenzéki előválasztást érintő támadások kapcsán, mely minden kétséget kizáróan bizonyítja, hogy támadássorozat valósult meg az előválasztást kiszolgáló infrastruktúra ellen – számolt be a 24.hu a lebonyolítást szervező aHang civil szervezetre hivatkozva.

 

Az aHang szerint az is nyilvánvaló, hogy ezek a támadások a legfontosabb pillanatokra voltak időzítve. Felvállalták ugyanakkor, hogy lehetett volna jobban készülni ezekre a támadásokra.

 

Közleményük szerint a jelentésből látszik, hogy a szerverszoba-szolgáltató infrastruktúráját terhelte túl a támadás, ami ellen más konfigurációval sem tudtak volna semmit tenni (hiszen a rendelkezésükre álló – legnagyobb csomag – sávszélességének többszörösét továbbították a szerverek felé), emellett rendszereik eredetileg tervezett kapacitása bőven kiszolgálta volna az előválasztás megvalósítását.

vote-3569999_1280
Fotó: pixabay.com

 

A jelentés összegzésében azt írják:

 

– Kijelenthető, hogy a rendszer a nem tervezett hálózati terhelés miatt nem tudott kiszolgálni.

 

– Támadási minták tapasztalhatóak a forgalomban, de ezek egyike sem hálózati túlterhelés, sokkal inkább a kiszolgálók és az alkalmazás sérülékenységeit letapogató próbálkozások voltak.

 

– A megnövekedett forgalom, melynek 41%-a nem rendeltetésszerű volt, valamint a szerverek internetkapcsolatának alulméretezése és a belső szinkronizáció hiányának együttese okozta a leállást.

 

Az aHang a teljes jelentést megküldte a nyomozó hatóság részére is, illetve teljes terjedelemben elérhetővé tették a nyilvánosság számára is.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló