2021. június 14., Vazul

Mindenki ügye

#középiskola #érettségi #szóbeli érettségi #járványügyi intézkedések #vizsga

Idén se legyen szóbeli érettségi – Többek között ezt javasolja egy diákszervezet

ugytudjuk.hu 2021.01.15. 17:46

Hat másik javaslatuk is van a vizsgák kapcsán.

Az érettségihez közeledve az ADOM (Alternatív Diákközpontú Oktatásért Mozgalom ) Diákmozgalom több javaslatot sorolt fel, hogy – mint írták – "a végzős középiskolások a lehető legmegfelelőbb környezetben tegyék le jövőjük egyik meghatározó vizsgáját 2021-ben". 

 

A javaslatok a következők:

 

1. A szóbeli vizsgák idén se kerüljenek megrendezésre!

 

Indoklás: Tavaly a járványhelyzet miatt nem tartották meg a szóbeli vizsgákat, jelenleg a napi megfertőződések száma többszöröse a tavalyinak, ezért nem tartjuk indokoltnak a szóbelik megtartását. Valamint tavaly pár hónapnyi távoktatás után nem voltak megtartva a szóbeli vizsgák, így azóta újabb több hónapnyi távoktatás után nem tartanánk igazságosnak a szóbelik megtartását.

 

2. Hirdessenek második érettségi időpontot, amelyet júliusban tartanánk optimálisnak, hogy a pótfelvételi időszakában még legyen lehetősége azoknak is jelentkezni egyetemre, akik szeptemberben szeretnék egyetemi tanulmányaikat megkezdeni!

 

Indoklás: Ezzel a lehetőséggel élhetnének azok a diákok, akik valamilyen krónikus betegséggel szenvednek, vagy a digitális oktatás bevezetésével veszélybe került a hozzáférésük a megfelelő oktatáshoz. Így egy, a járványhelyzet szempontjából biztonságosabb időpontban lenne alkalmuk érettségizni, valamint szeptemberben meg tudnák kezdeni egyetemi tanulmányaikat.

 

3. A diákok iskolalátogatási igazolását és diákigazolvány érvényességét tolják ki a munkavállalás érdekében!

 

Indoklás: Erre szerintünk azért van szükség, mert nagyon sok középiskolás dolgozik tanulmányai mellett, ezért ha meghosszabbítanák a fentebb említett iratok érvényességét a lehetőségük továbbra is megmaradna a munkavállaláshoz. 

 

erettsgi-komka-peter-mti
Fotó: Komka Péter / MTI

 

4. Az utolsó éves anyag legyen kevésbé hangsúlyos az idei érettségiben!

 

Indoklás: A digitális oktatás nem olyan hatékony, mint a jelenléti oktatás. Egyes felmérések szerint minden ötödik diák kiesik a távoktatásból, mert nincsen megfelelő technikai háttere a hozzáféréshez. Éppen ezért a távoktatási időszakban leadott tananyag kevésbé hangsúlyos megkövetelése segítheti azokat, akik önhibájukon kívül nem tudtak részt venni az online oktatásban.

 

5. Idén is érettségizhessenek azok, akik nem idén végeztek középiskolai tanulmányaikkal!

 

Indoklás: Tavaly nem engedélyezték a javító és előrehozott érettségi vizsgákat, ezzel nagyon sok felvételizőnek, diáknak okoztak nehézséget. Úgy gondoljuk, hogy mindenkinek meg kell adni a lehetőséget ahhoz, hogy érettségizhessen. 

 

6. Minden érettségiző diák a hozzá legközelebb elhelyezkedő oktatási intézményben írhassa meg érettségi vizsgáját (közép és emelt szintet egyaránt)!

 

Indoklás: Szerintünk erre azért van szükség, mert a digitális oktatás bevezetésével a kollégiumokat kiürítették és így nagyon sok bejárós diáknak nehézség lenne minden érettségi vizsgára a tőle távol lévő helyszínre utaznia, ráadásul járványügyi szempontból is sokkal kockázatosabb érettségizők ezreinek utaznia egy távol lévő iskolába. 

 

7. Az összes érettségi vizsga legyen ingyenes!

 

Indoklás: A nem alapértelmezett érettségi vizsgák évről-évre egyre drágábbak, így akik például javítóvizsgát szeretnének tenni, a jelenlegi gazdasági nehézségek miatt nem biztos, hogy megengedhetnék ezt maguknak.

 

(Via ugytudjuk.hu)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló