2024. július 13., Jenő

Mindenki ügye

#szijjártó péter #ukrajna #diplomácia #háború #orosz-ukrán konfliktus #ukrán nagykövet

Szijjártó Péter egész Magyarország nevében háborodott fel az Orbán-kormányt ért kritikákon

Barna Benedek 2022.04.06. 12:16

A külügyminiszter bekérette az ukrán nagykövetet.

 

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebookon jelentette be, hogy bekérette Ukrajna budapesti nagykövetét. A tárcavezető arról írt (Oroszország vagy Putyin megemlítése nélkül), hogy ők kezdettől fogva elítélték a katonai agressziót és beengedik a menekülteket, de az ország és a magyar emberek biztonságára hivatkozva ki akarnak maradni a háborúból, ezért nem szállítanak fegyvereket és nem szavazzák meg az energiaszankciókat.

 

A külügyminiszter azt írta, múlt vasárnap a magyarok "világos véleményt mondtak és világos döntést hoztak" ezekről a kérdésekről – azaz a Fidesz-KDNP választási győzelme szerinte annak jele, hogy a többség egyetért az Orbán-kormány Ukrajnával kapcsolatos politikájával.

 

"Értjük, hogy az ukránoknak más lett volna az érdekük, nem is vitatkozunk velük: nekik az ukrán, nekünk pedig a magyar emberek érdeke az első. 
Egy dolgot viszont nem tudunk szó nélkül hagyni: a magyar emberek demokratikus döntésének minősítgetését senki nem engedheti meg magának! A totalitárius rendszerek kialakításáról, a háborúban való cinkosságról és a magyar emberek akaratának sajnálatosságáról szóló nyilatkozatok elfogadhatatlanok!" – fogalmazott Szijjártó. Majd a Fidesz gyakran használt visszatámadó stratégiáját – a kormánynak az országgal való azonosítását – alkalmazva hozzátette: szerinte "itt az ideje, hogy az ukrán vezetők befejezzék Magyarország sértegetését és tudomásul vegyék a magyar nép akaratát". 

szijjaro-ukrankovet
Szijjártó Péter (Fotó: Máthé Zoltán / MTI) és Ljubov Nepop ukrán nagykövet (Fotó: Mónus Márton / MTI)

Az Orbán-kormányt a hazai ellenzék és európai politikusok részéről is érte bírálat – és az oroszbarátság vádja – az Ukrajnával kapcsolatos politikája miatt, de magától értetődően az ukrán vezetés kritizálta őket a legélesebben. Nem véletlen, hogy Orbán a győzelmi beszédében már egyenesen ellenségként emlegette Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt.

 

A Fidesz rendre azzal az érvvel hárította el a Putyin-barátság vádját, hogy ők egyszerűen csak nem akarják háborúba sodorni az országot. A parlamenti választás előtt is elsősorban azzal kampányoltak, hogy ők a békét képviselik, és ha az ellenzék nyer, már másnap indulnak a fegyverszállítmányok Ukrajnába, azzal pedig belesodródunk a háborúba. Hogy mennyire volt helytálló az érv, miszerint ha fegyvereket küldenénk, akkor nem tudnánk kimaradni a háborúból, az hamarosan kiderül: egy hétfői hír szerint ugyanis Csehország tankokat és más harci járműveket ad Ukrajnának, így most megláthatjuk, hogyan reagál erre Putyin.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló