2021. június 15., Jolán Vid

Mindenki ügye

#koronavírus #járvány #vakcina #szputnyik v #sinopharm

Szijjártó Péter: egyelőre nem veszünk több kínai és orosz vakcinát

2021.02.17. 16:56

A külügyminiszter szerint lesz elég az oltási tervhez.

Szijjártó Péter egy szerdai sajtótájékoztatón elmondta: május végéig, négy ütemben kell beérkeznie az 5 millió kínai vakcinának. A külgazdasági és külügyminiszter azt is közölte, hogy a kormány egyelőre nem tervezi más szerződés megkötését orosz vagy keleti vakcinára.

Egyelőre más szerződés megkötését nem tervezzük. Egyelőre mindez a nyugati irányú szállításokkal úgy tűnik, hogy a Pintér miniszter úr által meghatározott oltási terv teljesítéséhez elégséges lesz. Az Európai Unióból érkező szállítások menetrendjéről nem tudok nyilatkozni

– válaszolta az ATV kérdésére a tárcavezető.

szijjarto_peter_mti_kovacs_attila_0
Fotó: Kovács Attila / MTI

 

A kormány az 5 millió kínai mellett 2 millió kínai vakcinát rendelt a 19,5 millió úgynevezett "nyugati" oltóanyag mellett. A külügyminiszter a sajtótájékoztatón arra külön is kitért, hogy a kínai gyártó nagyobb mennyiséget és hamarabb szállított, mint ahogy azt az első ütemre vállalta. A szerződés értelmében ugyanis a vállalásukat február végéig kellett volna teljesíteniük. (A Telex ennek kapcsán megjegyzi: Orbán Viktor miniszterelnök egy hónapja még arról beszélt, hogy több mint egymillió kínai vakcina érkezhet az első szállítmánnyal, ennek a mennyiségnek végül a fele jött meg.)

 

Szijjártó Péter a sajtótájékoztatón megerősítette: az orosz szerződés ütemezése szerint három hónap alatt kell megérkeznie a 2 millió Szputnyik V vakcinának, amely összesen egymillió ember beoltására alkalmas mennyiség.

 

(Indexkép: MTI/AP/Hszinhua hírügynökség/Zhang Yuwei)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló