2021. június 14., Vazul

Mindenki ügye

#koronavírus #vakcina #oltás #sinopharm

Szerdától olthatnak a háziorvosok a kínai koronavírus-vakcinával

2021.02.23. 12:45

275 ezer ember kaphatja meg ezen a héten.

A múlt heti 170 ezer oltással már több mint 457 ezren kaptak oltást, 207 ezren már a másodikat – közölte az országos oltási munkacsoport vezetője az Operatív Törzs keddi tájékoztatóján az Infostart beszámolója szerint.

 

György István elmondta: az egészségügyi dolgozók beoltása megtörtént, de aki még nem jelezte az igényét, továbbra is jelentkezhet. Az idősotthonokban is lezajlott az oltás, 84 ezren kapták meg, 77 ezren már mindkét adagot. Jelenleg két nagy lakossági célcsoport oltása zajlik párhuzamosan: az időseké és a 18–59 év közötti krónikus betegeké. Ezen a héten is ennek a két körnek az oltása folytatódik.

 

Elhangzott: a héten 275 ezer embert tudnak beoltani a kínai Sinopharm vakcinával, amelyet már szállítanak a helyi kormányhivatalokba, onnan kerül a háziorvosokhoz (erről a koronavírus tájékoztató oldal Facebook-oldala is beszámolt, ahol közölték, hogy a Sinopharm vakcinával szerdán kezdhetik az oltást az orvosok). Így most már minden praxisnak jut a vakcinából, átlagosan 55 adag. Kedden 52 ezer adag Pfizer-vakcina érkezett, ezzel a kórházi oltópontokon oltanak, oda a háziorvosok küldhetnek 10-10 pácienst. Az AstraZeneca-vakcinával folytatódik 4175 praxisban 10-10 60 év alatti krónikus beteg oltása.

A héten 368 ezer embert olthatnak be, így több mint 800 ezer fölé emelkedhet a beoltottak száma.

A tisztifőorvos arról beszélt, hogy a járvány harmadik szakasza zajlik nálunk, a második szakasz lefelé menő tendenciája megszakadt, így nem tudott visszatérni arra a szintre a betegek száma, ahonnan a második hullám indult. Az, hogy mennyire magasra fut fel, az rajtunk múlik. A halálozások száma csak ritkán marad száz alatt, pedig nagyon fontos lenne az, hogy ezt a számot csökkenteni lehessen. Bizonyos mértékig súlyosabban zajlik a harmadik hullámban a megbetegedés, emelkedik a kórházban ápolták száma is. A számokon nem lehet csökkenteni addig, amíg az oltásokat meg nem kapják az emberek.

 

Müller Cecília azt kérte kinek felajánlják az oltás lehetőségét, ne hezitáljon, éljen vele.

 

(Indexfotó: Balázs Attila / MTI)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló