2024. június 24., Iván

Mindenki ügye

#tanár #pedagógus #tanárhiány #nyugdíjas

Szeptembertől visszatérhetnek a nyugdíjas tanárok az állami iskolákba

Székely Zoárd 2022.08.01. 09:25

A PDSZ szerint a kormány ezzel lényegében beismerte, hogy nincs elég pedagógus az országban.

Hétvégén megjelent egy új kormányrendelet a Magyar Közlönyben (a péntekre keltezett, 269-as számú), miszerint a „szociális, gyermekvédelmi vagy gyermekjóléti szolgáltatónál, intézményben, hálózatnál” és „köznevelési vagy szakképző intézményben” dolgozók számára is lehetővé teszik, hogy valaki úgy létesítsen ismét közalkalmazotti jogviszonyt, hogy közben már öregségi nyugdíjra is jogosult, és utóbbit is változatlanul folyósítsák neki.

Vagyis a nyugdíjas óvónők és tanárok a következő tanévben visszamehetnek korábbi (vagy más) intézményeikbe dolgozni úgy, hogy eközben a nyugdíjukat is folyósítják számukra.

Az állami szférában erre eddig csak külön kormányengedéllyel volt lehetőség, az egyházi vagy alapítványi (magán) fenntartású intézményeknél azonban korábban sem volt feltétele vagy akadálya a nyugdíj melletti munkavégzésnek.

Ez azt jelentette, hogy aki nyugdíjasan dolgozni szeretett volna egy állami fenntartású intézményben, ott a nyugdíját szüneteltetnie kellett, ugyanakkor a nyugdíjalapja nem nőtt már tovább a nyugdíja alatt folytatott munkavégzés miatt. […] Ez eddig is diszkrimináció volt mind az állami-önkormányzati intézményekkel, mind pedig a közalkalmazotti jogviszonyban dolgozókkal szemben

írja a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ).

A most megjelent intézkedés 2023. augusztus 31-éig érvényes, vagy amíg a háborús veszélyhelyzetet – amelyre a rendelet hivatkozik – meg nem hosszabbítják azon túl is vagy nem oldják fel korábban.

Az idén augusztus vége után, időközben létesülő jogviszonyok esetében azok kezdetétől számítják az egy évet.

 

A szakszervezet üdvözli a szerintük diszkriminatív megkülönböztetés átmeneti eltörlését, ugyanakkor érthetetlennek tartják, hogy azt pusztán egy évre jelöli ki a kormány.

[Ez] mindemellett elismerése annak, hogy óriási a szakemberhiány. Egyértelmű, hogy pusztán emiatt történt mindez – és persze, megint átgondolatlanul

– fogalmaznak.

 

 

Címlapfotó: MTI/Balázs Attila

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló