2024. április 20., Tivadar

Mindenki ügye

#koronavírus #vakcina #semmelweis egyetem #ellenanyag

Megnézte az oltás utáni ellenanyagszintet az orvosi egyetem: így vizsgáztak a vakcinák

Barna Benedek 2021.07.14. 12:46

Mind az öt, itthon használt kétdózisú oltóanyag esetében vizsgálták az antitesttermelést.

 

A megismételt antitesttesztek 88 százaléka lett határérték feletti a Semmelweis Egyetem (SE) laboratóriumi vizsgálatán – mondta az intézmény rektora, Merkely Béla az M1 aktuális csatornán szerdán az MTI beszámolója szerint.

 

Az egyetem felajánlása alapján 1195 olyan embernél végeztek ismételt tesztet, akinél korábban más vizsgálatok nem vagy nem elégséges szinten találtak antitesteket. A rektor kiemelte: a legmodernebb, pontos, érzékeny és régóta piacon lévő laboratóriumi tesztet használták.

 

Az SE honlapján is közölt eredmények szerint

a pozitivitás a Szputnyik és az AstraZeneca-vakcinával oltottaknál 100, illetve 97, a Pfizer- és Moderna-oltóanyagnál 97, illetve 94, a Sinopharmnál 84 százalékos volt.

Az egyetem életkori bontásban is közölte az adatokat, és ebből kiderül, hogy a Sinopharmnál azoknak, akiknek korábban negatív tesztjük volt, 60 év felett is 82 százalékban lett pozitív az ismételt antitestvizsgálat eredménye. (A kínai vakcina volt az, amellyek kapcsolatban korábban sokan jelezték, hogy a tesztek alapján nem indított el náluk ellenanyagtermelést, és a Semmelweis-féle vizsgálat során is a legtöbb résztvevő a kínai vakcinával oltottak közül került ki.)

semmelw-ellenanyag
Kép forrása: Semmelweis Egyetem

Az egyetem közleményében jelezték: szakmai szervezetek nem javasolják, hogy a koronavírus ellenes oltások után az ellenanyagszint méréséből a védettségre vonatkozó következtetéseket vonjunk le, de mivel sokan elvégeztetik a vizsgálatot, és az eltérő érzékenységű ellenanyagtesztek bizonytalanságérzést okozhatnak, ezért tartotta fontosnak az SE, hogy megvizsgálja a kérdést. Azt írták, hogy mivel egységes eljárást alkalmaztak, az eredmények egymással összehasonlíthatóak.

 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) akkor tart hatásosnak egy vakcinát, ha a klinikai vizsgálatok különböző fázisaiban bebizonyosodik, hogy az minimum 50-60 százalékos hatékonysággal működik, ennek pedig a korábbi klinikai vizsgálatok eredményei (a Pfizer esetében 95%-os, a Modernánál 94,5%, AstraZenecánál 82%, a Szputnyik V esetében 97,6%, a Sinopharmnál 79,4%) és a mostani magyar kutatás szerint is megfelelnek az itthon alkalmazott kétdózisú vakcinák.

 

Ugyanakkor az egyetemi közlemény hangsúlyozza:

A Semmelweis Egyetem orvosszakmai véleménye ugyanakkor továbbra is az, hogy az egyes vakcinák hatásosságának mértéke csak az oltást követően fellépő fertőzések, megbetegedések, kórházi felvételek és halélesetek számának alakulása alapján határozható meg. 

Merkely Béla pedig a tévének nyilatkozva úgy fogalmazott: az oltások esetében az a lényeges, hogy milyen mértékben képesek a súlyos betegségtől és a kórházba kerüléstől megvédeni. Ebben pedig a tapasztalatok szerint minden Magyarországon alkalmazott vakcina jó eredményt mutat.

 

Kitért az esetleges harmadik oltásra is, amely szerinte a krónikus – például onkológiai, vérképzési betegségben szenvedő – vagy immunszupresszív kezelésben részesülő – betegeknél lehet fontos, de erre nincsenek még klinikai vizsgálatok, és egységes szakmai álláspont sem alakult ki.

Közben más módszerrel, agyjából hasonló számű, de kizárólag 60 év felletti személynél a főváros is végzett a napokban antitest-vizsgálatot, annak során az AstraZeneca, Moderna, Pfizer és Szputnyik V esetében 100 vagy közel 100 százalékban kimutatták az antitesteket, míg a Sinopharmnál 76,1 százalákban, azaz volt néhány százalékos eltérés az orvosi egyetem eredményéhez képest. Emellett korábban az Emberi Erőforrások Minisztériuma szintén vizsgálatba kezdett: több ezer ember bevonásával, egy éven át figyelik az ellenagyag-termelést az itthon oltottaknál.

(Indexfotó: MTI)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló