2024. június 24., Iván

Mindenki ügye

Újabb oltást szeretnének azok, akiknél a kínai vakcina nem indított ellenanyag-termelést

Barna Benedek 2021.06.02. 15:59

Sokan tartanak attól, hogy nem alakult ki bennük kellő védettség a Sinopharmmal történt oltást követően. Ennek kapcsán írtak a tisztifőorvosnak, egészségügyi hatóságoknak és Orbán Viktornak is.

Sorra töltik fel anonimizált, negatív ellenanyagszint-eredményeiket egy privát Facebook-csoportba azok, akiket Sinopharm-vakcinával oltottak be a SARS-CoV-2-es koronavírus ellen. A csoportnak már jóval több mint ezerötszáz tagja van, tehát elég sokan vannak, akiknek semmilyen ellenanyaga nem termelődött két oltás után. Ez komoly problémát vet fel, hiszen arra utal, hogy elég sokan mászkálhatnak az utcán, akik hamis biztonságérzettől vezérelve azt gondolják, védettek a fertőzéssel szemben, pedig nem alakult ki náluk az immunitás – számolt be az Index.

 

A lap cikke ennek kapcsán emlékeztet, hogy mielőtt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) engedélyezte a kínai vakcina veszélyhelyzeti használatát a 18 év felettieknek, egyik munkacsoportja az oltóanyagról szóló értékelésében arról írt, hogy a rendelkezésükre álló adatok alapján nem tudnak pontos képet adni arról, hogy az idősek esetében is hatásos-e. Márpedig Magyarországon éppen a hatvan év felettieket kezdték el nagy ütemben oltani a vakcinával: közülük már több mint ötszázezren kaptak Sinopharm-vakcinát.

 

A kínai oltóanyagot engedélyező Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYÉI) a szer alkalmazási előiratában úgy fogalmaz:

A vakcina a hatvanéves és idősebb személyeknél is alkalmazható, a vakcina által biztosított védettség pontos mértékének tekintetében náluk egyelőre korlátozott mennyiségű adat áll rendelkezésre, a kutatások zajlanak. A vakcina alkalmazása előtt figyelembe kell venni a hatvanéves és idősebb személyek egészségi állapotát és a vírusfertőzés súlyos szövődményeinek való kitettségük kockázatát.

Az ellenanyaggal nem rendelkezők Facebook-csoportja az országos tisztifőorvosnak, az orvosi kamarának, az Emberi Erőforrások Minisztériumának, Orbán Viktornak, ismert biológusoknak, immunológus szakembereknek, politikusoknak és rengeteg szerkesztőségnek elküldte segélykérő nyílt levelét, amelyet már befogadott az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala. Úgy érzik, a nyitási intézkedések és a védettségi igazolványuk ellenére ők továbbra sem védettek, és nem akarják sem magukat, sem másokat veszélybe sodorni. A levélben megemlítik, hogy egyes országok harmadik Sinopharm-oltást is szükségesnek tekintenek.

Azt szeretnék, hogy a két Sinopharm-oltás után tegyék lehetővé a megfelelő szerológiai tesztek ingyenes elérhetőségét, ideértve a sejtes immunitást és az antitestszámot mérő vizsgálatokat is. Az elvégzett tesztek eredményei alapján biztosítsák egy újabb, más típusú, lehetőleg mRNS-alapú oltóanyaggal történő harmadik oltás lehetőségét. Teljesen negatív eredmények esetében pedig szerintük lehetővé kellene tenni az újbóli regisztrációt egy újabb oltási sorozatra.

Levelükre a népegészségügyi központ azt válaszolta, hogy az itthon használt vakcinák hatásosak, és a jelenlegi tudományos evidenciák nem teszik egyelőre lehetővé a harmadik oltás lehetőségét. Rögzítették továbbá, hogy önmagában az antitestek kimutatására szolgáló szerológiai tesztek eredménye nem jelent bizonyosságot arra vonatkozóan, hogy egy személy védett-e vírussal szemben, és emiatt nem is javasolják, hogy ilyeneket végeztessünk.

 

A Sinopharm-vakcina hatvan év felettiekben kiváltott ellenanyagszintje kapcsán szakemberek már korábban is súlyos aggályokat fogalmaztak meg, közülük többen is beálltak a csoport törekvései mögé: olyan biológusokról, állatorvosokról, immunológusokról, genetikusokról van szó, mint Falus András, Duda Ernő, Boldogkői Zsolt, Rusvai Miklós vagy épp az MTA biokémikus tagja, Sarkadi Balázs.

 

Kásler Miklós humánminiszter néhány hete beszélt arról, hogy zajlik egy központi vizsgálat az oltottak immunitásával kapcsolatban, és akkor azt mondta, az első eredmények május végére lesznek meg. Elvileg tehát már lehetnek adatok, a 24.hu rá is kérdezett ezekre az Emminél, de nem kaptak választ.

 

Azt már a DK-s Vadai Ágnes is megpróbálta kideríteni, mi a kormány szándéka azokkal, akiknél a második oltás után sem indult be, vagy nem kellő mértékben az antitestképződés. Írásban benyújtott kérdésére azonban Rétvári Bence államtitkár azt válaszolta, hogy az ellenzéki képviselő olyan oltónyaggal kapcsolatban szeretne bizonytalanságot kelteni, amelyet a WHO engedélyezett.

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló