2022. január 18., Piroska

Mindenki ügye

#oltás #olimpia #tokió

Megszólalt a visszalépő magyar olimpikon: ezért nem oltatta be magát a tokiói játékok előtt

Barna Benedek 2021.07.20. 12:19

Schmid Julia azt nyilatkozta, nem vakcinaellenességből döntött úgy, hogy lemond az olimpiai szereplésről.

 

Portálunk is beszámolt róla, hogy kajak-kenu szlalom szakágban kvótás Schmid Julia lemondott a tokiói ötkarikás szereplésről, miután a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB)úgy döntött, kötelezővé teszi a koronavírus elleni oltást azoknak, akik nem estek át a betegségen. Az erről szóló közleményben nem magyarázták meg a visszalépést, de a sportoló időközben a Blikknek adott interjúban megindokolta a döntését.

 

Schmid azt már az elején leszögezte, hogy egyáltalán nem oltásellenes.

Egy bécsi klinikán dolgozom állatorvosként, tisztában vagyok vele, mennyire fontos a vakcina

– fogalmazott.

 

Mint mondta, viszonylag későn szerzett kvótát, sok versenyen vett részt, és amikor lehetősége lett volna beoltatni magát, éppen migrénes fejfájással küzdött, hányt, ágyhoz volt kötve.

Mivel a Nemzetközi Olimpiai Bizottság nem tette kötelezővé a vakcina beadását, és ekkor még a MOB-nál sem volt szó erről, július elején nyugodtan utaztam el Japánba edzőtáborozni. A terv az volt, hogy a tokiói játékok után beoltatom magam

– magyarázta.

 

Ezt követően azonban a MOB kötelezővé tette az oltást.

Nem értettem ezt a döntést. Hét nappal a viadal előtt kaphattam volna meg az első adagot, amiről tudjuk jól, még nem biztosított volna semmilyen védettséget az olimpia idejére. Viszont a mellékhatások veszélyeztethették volna a szereplésemet, én pedig ezt nem akartam kockáztatni.

– mondta Schmid a Blikknek, hozzátéve: bízott benne, hogy hallgatnak az érveire, de azt a választ kapta, hogy ha nem fogadja el a vakcinát, mehet haza. "Nem én döntöttem úgy, hogy lemondok a szereplésről, kényszerhelyzetbe hoztak" – jelentette ki.

 

A sportoló csalódottságának adott hangot: "Még mindig nem akarom elhinni, hogy összezúzták az olimpiai álmomat. Összetörtem, elveszettnek érzem magam" – nyilatkozta.

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló