2024. április 20., Tivadar

Mindenki ügye

#különadó #extraprofitadó

A K&H és a lízingcégek jó része is az ügyfeleire terheli a különadót

Barna Benedek 2022.06.13. 20:21

A szakértők szerint más bankok is a K&H-hoz hasonlóan lépnek majd a különadó miatt.


A kormány által bevezetett, úgynevezett extraprofitadó a bankok esetében egyebek mellett a tranzakciós illeték megemelkedését jelenti. A nagyobb pénzintézetek közül elsőként a K&H jelezte, hogy ezt a nagyobb tranzakciós illetéket teljes egészében áthárítja az ügyfelekre augusztus 10-től – szúrta ki Az én pénzem portál.

 

A szakértők szerint várhatóan a bankok többsége hasonlóan lép majd. A tranzakciós illetéket korábban is az emberekre terhelték, most a felső határa emelkedik ennek a többlettehernek (tranzakciós illeték 0,3 százalék marad a kormányrendelet értelmében, de az átutalásonként maximálisan felszámítható összeg 6000 forintról 10000 forintra nő). "Jelentős mértékben, bár lehetséges, hogy időbeli csúszással, de meg fognak jelenni a költségek most is a fogyasztók által fizetendő díjak között" – nyilatkozta az RTL Híradónak Sándorfi Balázs, a Bankmonitor ügyvezetője.

 

De a híradó riportja szerint a lízingcégek többsége szintén az ügyfeleire terheli majd a különadót. A kormány ugyanis júliustól a kétszeresére emelte a cégautó adót – amelyet egyébként a cégek eddig is az ügyfeleikkel fizetettek a legtöbb esetben. "A szerződés kitér arra is, hogy ha bárminemű változás következne be az adókkal, vagy jogszabállyal kapcsolatban, ami nem volt előre felmérhető, azt természetesen érvényesíteni fogja a flottakezelő" – mondta el a Magyar Lízingszövetség főtitkára, Kőszegi László.

 

Az RTL felidézi, hogy Orbán Viktor múlt pénteken még azt mondta, "néhány kis stiklitől" eltekintve nem kell áthárítástól tartani, "a választópolgárok ki fogják ezt bírni". Aztán a napokban a Ryanair ellen fogyasztóvédelmi vizsgálatot indítottak, mert a légitársaság utasaira terhelte az új különadót.

 

(Indexfotó: MTI)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló