2021. június 16., Jusztin

Mindenki ügye

#koronavírus #védőoltás #oltás #szputnyik v #ogyéi

Reagált az orosz vakcina engedélyezésével kapcsolatos hírekre a magyar gyógyszerhatóság

2021.01.27. 17:48

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet közleményében azt írta, tisztázták a gyártóval az aggályokat és kérdéseket.

Szerdán közleményt adott ki az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) az orosz vakcina engedélyezésével kapcsolatban, néhány fontos kérdés tisztázása érdekében – szúrta ki a Portfolio.

 

A népegészségügy is vizsgálja az oltást

 

Közleményében a gyógyszerhatóság hangsúlyozza: bő kéthónapos értékelői munkát és a gyártóhely megtekintését követően engedélyezte az oltóanyag veszélyhelyzeti behozatalát és alkalmazását.

Az OGYÉI munkatársai a vakcina gyártási körülményeinek ellenőrzése során modern és jól felszerelt gyárat láttak, ahol garantált a minőség biztosítása, és minden, a gyártást illető kérdésükre is választ kaptak

– írták.

 

injection-5722329_1280
Fotó: pixabay.com (Képünk illusztráció)

 

 

A gyógyszerbiztonságot az Intézet szerint garantálja, hogy az általuk kiadott engedély feltételei között szerepel, hogy a vakcinának át kell esnie a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) laboratóriumi vizsgálatán, amely körülbelül 3 hetet vesz igénybe. "Az oltóanyag csak abban az esetben használható fel hazánkban, ha a laboratóriumi vizsgálat eredménye alapján a vakcina megfelelő minőségű. Annak érdekében, hogy minden beérkező vakcinaszállítmány minősége biztosított legyen, az NNK minden gyártási tételt külön ellenőriz majd" – emelték ki.

 

Tisztázták a felmerült aggályokat a gyártóval

 

Az OGYÉI a vakcinával kapcsolatos döntését "a kockázatok és előnyök maradéktalan mérlegelésével, több belső, illetve külső szakértői vélemény figyelembevételével hozta meg". Ennek kapcsán szerintük fontos kiemelni, hogy bármilyen készítmény engedélyezési folyamata során felmerülhetnek véleményütközések, amelyek kijelölik a tisztázandó kérdések körét is. (Ezzel utaltak azokra a lapértesülésekre, amelyek szerint a külső szakértőknek voltak kifogásaik a vizsgálatok során.)

 

Azt írták:

Az OGYÉI ennek megfelelően tisztázta a gyártóval a kérdéseket és az aggályokat. Az OGYÉI minden kérdésre megnyugtató választ kapott, a vakcinát hatékonynak és biztonságosnak találta. Az NNK gyártási tételenként történő ellenőrzése pedig szintén a megfelelőséget biztosítja.

A közleményt azzal zárták, hogy az ideiglenes engedély kiadását követően is figyelemmel fogják kísérni a vakcina hatásosságát és biztonságosságát.

 

Mi a helyzet a gyártói figyelmeztetéssel?

 

A napokban az orosz vakcinát kifejlesztő Gamaleja Intézet módosította az oltóanyag alkalmazási útmutatását, és több betegség esetében is óvatosságra intettek a szer alkalmazásával kapcsolatban. Ezzel kapcsolatban az RTL Híradója megkereste az OGYÉI-t, a gyógyszerhatóság pedig közölte:

Megfelelő körültekintéssel és odafigyelés mellett azokban az esetekben is alkalmazható a vakcina, amelyekben maguk a gyártók intenek óvatosságra 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló