2021. június 16., Jusztin

Mindenki ügye

#oltás #szputnyik v #ellenőrzés

Dagad a botrány az orosz vakcina körül: mással oltanák a magyarokat, mint amit teszteltek

ugytudjuk.hu 2021.01.27. 11:04

A magyar szakembereknek csak pár órájuk volt Oroszországban, hogy ellenőrizzék a Szputnyik V gyártását.

A kisebb adagokban és a tömegtermelés során készülő vakcina nem teljesen egyezik - a Népszava szerint ezt is kifogásolták szakértők az orosz szer hazai engedélyezése során.

 

A lap ugyanis azt írja, hogy a klinikai vizsgálatban nem ugyanolyan összetételű készítménnyel dolgoztak, mint ami most forgalomba kerülhet. A cikk szerint több szakértő is várja a választ arra a kérdésre, hogy miért különbözik a kisebb mennyiségű és tesztelt készítmény a tömegtermelés során előállított vakcinához képest. Mindez az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) engedélyezési procedúrája alatt derült ki az orosz Szputnyik V vakcináról.

 

Úgy tudni, a magyar szakértők mindössze néhány órát kaptak a gyártás ellenőrzésére Oroszországban. Amikor pedig ezt kifogásolták, akkor azzal próbálták nyugtatni őket, hogy később majd kapnak több időt is, igaz, mindezt már nem sokkal az engedélyezés előtt tették.

koron-oltás-mti-mónus-márton

A lap beszámolója szerint egyébként a Szputnyik V vakcina gyors magyarországi engedélyezése még az eljárásban megkérdezett külső szakértők körében sem oszlatott el minden aggályt.

Összességében elmondható, sok kérdést tettünk föl, s ha nem feleltek volna rá, akkor most nem számolhatnánk be arról, hogy lezártuk az érintett vakcina vizsgálatát

- mondta Szentiványi Mátyás, az OGYÉI főigazgatója még korábban, majd hozzátette: szerinte az orosz vakcina politikai célkeresztben van, pedig igenis folyik tudományos munka a vakcinával.

 

A lap levélben most újra megkereste OGYÉI-t: arra a kérdésre vártak választ, hogy miért adták ki annak ellenére is a felhasználási engedélyt az orosz vakcinára, hogy külső szakértői erős kétségeket fogalmaztak meg az orosz vakcina engedélyezési eljárása, az adatok, és a vakcina klinikai próbáival kapcsolatban. A szervezet azonban ez idáig nem válaszolt a kérdésre.

 

via ugytudjuk.hu

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló