2024. július 22., Magdolna

Mindenki ügye

#országgyűlés #szavazás #parlament

Változik a vagyonnyilatkozati rendszer és a parlamenti frakciók finanszírozása is

Barna Benedek 2022.07.19. 13:05

De elfogadtak egy olyan jogszabály-módosítást is, amely alapján előfordulhat, hogy ezután nem lesznek majd olyan fotók, amelyeken együtt látható Orbán Viktor és barátja, Mészáros Lőrinc.

 

Felpörgött a törvénygyár a keddi parlamenti ülésnapon. Tizenegyedjére módosították a "gránitszilárdságú" Alaptörvényt, elfogadták a jövő évi költségvetést is. Ezen kívül több más dologról is döntött a kormánypárti többség, a 444 összeszedte, miket szavaztak meg:

 

– Az európai parlamenti (EP-) képviselőkével megegyező vagyonnyilatkozati rendszert vezetett be az országgyűlési képviselőkre a parlament. A vagyonnyilatkozati rendszer így jóval lazább lesz, mint az eddigi (amúgy sem túl szigorú) magyar szabályozás. Augusztus 5-ig kell megtenni az új nyilatkozatot, amelyben a képviselőknek már nem kell feltüntetniük az ingatlanokat, nagy értékű ingóságokat, megtakarításokat, ehelyett a jövedelmükről és az érdekeltségeikről kell számot adniuk. Továbbá a jövőben a képviselő családtagjainak nem kell vagyonnyilatkozatot tenniük.

 

– Változik a frakciók finanszírozása is: a jövőben a működési keret alaptámogatás része a közös listán bejutott frakcióknak nem jár külön-külön, hanem csak a közös lista kapja meg, és az összeg egyenlő arányban oszlik meg a közös listán indult pártok frakciói között. Az egyik előterjesztő, Kocsis Máté (Fidesz) korábban azt mondta, a jogszabály 3 milliárd forintot von el a baloldali pártoktól és 2 milliárd forintot a jobboldali pártoktól. Az elvonás mértékét azzal indokolta, hogy a frakciók támogatásának a választói akaraton kell nyugodnia.

D_KOS20220719024
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

– A költségvetés megalapozásáról szóló salátatörvényben volt egy olyan a változtatás is, melynek értelmében a jövőben bárki kérheti, hogy egy fényképen tegyék őt felismerhetetlenné, ha olyan eseményen történt, ahol ott volt a miniszterelnök és/vagy a köztársasági elnök (mint azt a 444 cikke megjegyzi, ez alapján előfordulhat, hogy búcsút inthetünk Orbán Viktor és Mészáros Lőrinc közös foróinak – a jogszabálymódosításról a Media1 bővebben is írt, ITT).

 

– Szintén megszavazta a fideszes többség három budapesti köztér (a Podmaniczky Frigyes tér – vagyis az Arany János metrómegálló fölötti terület –, a Vörösmarty tér és a Széchenyi István tér) államosítását. Ezek eddig a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában voltak, az állami bekebelezés után pedig a turisztikai szempontból kiemelt tereket a fideszes vezetésű V. kerületi önkormányzatnak adják át 99 évre. (Karácsony Gergely főpolgármester már a törvény benyújtásakor tiltatkozott az elképzelés ellen, és azt ígérte, hogy ha a javaslat átmegy a parlamenten, perelni fognak. Frissítés: kedd délután Karácsony a közösségi oldalán bejelentette, hogy az ügyben az Alkotmánybírósághoz fordulnak.)

 

– Emellett megszavazta a fideszes többség azt a kormánypárti képviselők által benyújtott határozati javaslatot is, amelyben felszólították a kormányt, hogy mit kéne képviselni az EU átalakításáról szóló vitában. Az iratban többek között az szerepel, hogy az Európai Parlament jelenlegi formájában fel kellene számolni (a szöveget a 444 egy korábbi cikkben részletesen bemutatta). A fideszesek közül ugyanakkor három képiselő (Navracsics Tibor  uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli miniszter, Gulyás Gergely  Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kocsis Máté, a párt frakcióvezetője) nem nyomott gombot a szavazáskor.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló