2024. április 25., Márk

Mindenki ügye

#fidesz #vagyonnyilatkozat #kocsis máté

Átalakítják a vagyonnyilatkozatok rendszerét, nehezebb lesz belelátni a politikusok zsebébe

Nagy Donát 2022.06.22. 10:45

Kocsis Máté a vármegyék feltámasztása után bejelentette: a kormány bevezeti az Európai Parlament vagyonnyilatkozati rendszerét. Vagyis a konkrét összegek helyett elég lesz jövedelmi sávokat feltüntetni.

 

Lazítana a vagyonnyilatkozati rendszeren a Fidesz, hogy még kevésbé lehessen követni a politikusok vagyonának a forrásait, írja Kocsis Máté közlése nyomán a Népszava.

Bevezetjük Magyarországon az Európai Parlament vagyonnyilatkozati rendszerét, amely lényegében megegyezik a német szabályokkal is

– közölte szerda reggel Facebook-oldalán a Fidesz frakcióvezetője.

 

Kocsis Máté úgy véli, sok bírálat éri hosszú évek-évtizedek óta a magyar vagyonnyilatkozati rendszert, ezért függetlenül attól, hogy ezek megalapozottak-e vagy sem, érdemes változtatni.

 

Korábban a kormányzat képviselői azt hangoztatták, a magyar Európa egyik legszigorúbb vagyonbevallási rendszere, ezt cserélnék most le egy jóval megengedőbb szabályozásra, olyanra, amit az európai parlamenti képviselők is használnak.

A tervezett rendszerben csak annyit kell bevallaniuk a politikusoknak, hogy a megjelölt jövedelmi kategóriák közül melyikbe esik az adott képviselő díjazása. Ezek különféle jövedelmi sávokat sorolnak fel, de a konkrét összegeket nem kell feltüntetni. Szintén ez a helyzet az ingatlanokkal is, melyek nem kerülnének nyilvánosságra. Sőt, a családtagok vagyonbevallását sem lenne kötelező leadni.

"A most benyújtott javaslatunk az országgyűlési képviselőkre és a rájuk vonatkozó törvény alapján meghatározott vagyonnyilatkozattevőkre vonatkozik, de még az idei évben minden egyéb, külön ágazati jogszabályban felsorolt vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettség alá eső személy (például polgármesterek és önkormányzati képviselők) esetében megalkotjuk ugyanezen szabályokat" – írta Kocsis Máté.

 

Címlapkép: MTI/Czeglédi Zsolt

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló