2022. május 18., Erik Alexandra

Mindenki ügye

Pályázattal segítik azokat, akik elektromos rásegítésű kerékpárral járnának munkába

2019.11.30. 00:00

Több mint 7000 bicikli megvásárlását támogatja a kormány, várhatóan októbertől lehet pályázni.

 

Pályázatot írnak ki októberben elektromos rásegítésű kerékpárok megvásárlására, a keretösszeg 1 milliárd forint – jelentette be a napokban Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energia- és klímapolitikáért felelős államtitkáran.

 

A pályázatban magánszemélyek kaphatnak támogatást, pedálszenzoros kerékpárok vásárlásához maximum 90 ezer forintot, nyomatékszenzoros kerékpárokra 150 ezer forintot, legfeljebb a jármű árának felét, és mivel elsősorban a munkába járást kívánják segíteni, ezért a pályázat benyújtáshoz munkaviszonyt igazoló dokumentum csatolása is szükséges lesz.

 

A keresletet az érdeklődők számára leginkább elérhető, olcsóbb márkák felé szeretnék terelni, ezért a támogatott járművek nem kerülhetnek többe 900 ezer forintnál, és megadott műszaki-környezetvédelmi követelményeknek is meg kell felelniük – hívta fel a figyelmet az államtitkár.

 

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a pályázatról tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta: az elektromos járművek károsanyag- és zajkibocsátása sokkal alacsonyabb, mint más járműveké, a közlekedésből származó környezetszennyezés visszaszorítása érdekében a kormány célja az elektromobilitás elterjesztése.

 

A kormányszóvivő különösen fontosnak nevezte, hogy elektromos járművek használatával ki lehet váltani a sok szennyező anyagot kibocsátó autókat, amelyek jelentősen hozzájárulnak a környezetterheléshez. Kiemelte azt is, hogy a versenyképesség érdekében fontos ebbe az irányba segíteni a gazdaság működését, mert ez a jövő technológiája.

 

Mint mondta, több intézkedés történt az elektromobilitás ösztönzésére, amelyek eredményeképpen minden közúti személyszállítási eszköz elektromos változata megjelenik. Kiemelte a zöld busz programot, amelynek célja, hogy tíz éven belül minden második busz környezetbarát legyen a nagyvárosok helyi közlekedésében, az elektromos buszok beszerzését például 36 milliárd forinttal támogatja a kormány.

 

Fotó: Iró Zoltán / kormany.hu

 

Kaderják Péter hangsúlyozta, hogy a kerékpározás a leginkább környezetkímélő közlekedési mód. Az elektromos rásegítésű kerékpárok használata segíthet abban, hogy egyre többen válasszák ezt a közlekedést, akár a hagyományos gépkocsik helyett.

 

A pályázat lebonyolítását az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. végzi majd. A beadás egyszerűsítése és gyorsítása érdekében a dokumentumokat kizárólag elektronikus úton lehet benyújtani. Az elektronikus ügyintézéssel a pályázatok feldolgozási időszaka csökken, gyorsabb elbírálás és kifizetés várható – mondta az államtitkár.

 

A támogatási program elindítását idén nyáron két civil szervezet, a Magyar Kerékpárosklub és a Magyar Kerékpáripari és Kereskedelmi Szövetséggel közösen kezdeményezte. Javaslatuk lényege az volt, hogy az állam az elektromos autók és robogók mellett elektromos rásegítéses kerékpárok, úgynevezett pedelec biciklik vásárlását is támogassa. Ezek a kerékpárok azért különlegesek, mert a normál bicikliknél jóval nagyobb távolságok megtételét teszik lehetővé például a napi ingázásban, a domborzati viszonyok jelentette kihívások ellenére is.

 

A pedelec típusú kerékpárokon a 25 km/óra sebesség eléréséig egy átlagosan 250W teljesítményű motor segíti a tekerést. A rásegítés nem helyettesíti a pedálok tekerését, így a pedelecek is biztosítják a napi testmozgást.

 

Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos a sajtótájékoztatón elmondta: az 1 milliárd forintos keretösszeg több mint 7000 elektromos rásegítésű kerékpár megvásárlását teszi lehetővé.

 

A kormány tíz év alatt elektromos járművekre cserélné a városi buszok felét

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló