2021. június 16., Jusztin

Mindenki ügye

#koronavírus #járvány #müller cecília #vakcina #védőoltás #oltás #pfizer

Országos tisztifőorvos: kevesebb Pfizer-vakcina jön, de nem változik a magyar oltási terv

EÜ/MTI 2021.01.17. 09:40

Az Európai Unión kívüli gyártókat is megkeresnek.

Semmiképpen nem szeretnének változtatni a hazai koronavírus-oltási terven

– emelte ki az országos tisztifőorvos a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorának adott interjúban.

 

Müller Cecília közölte: értesültek arról, hogy a jövő héten valószínűleg kevesebb vakcina érkezik majd. Mint mondta, többletkapacitás kialakítására készül az oltóaanyaggyártó Pfizer, ezért – valószínűleg technikai okokból – a gyárat erre fel kell készíteni.

 

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke pénteken beszélt arról, hogy a következő hetekben előfordulhatnak fennakadások a Pfizer és a BioNTech koronavírus-oltóanyagának európai szállításában, a két cég azonban garantálja, hogy 2021 első negyedévében teljesíti korábbi vállalásait. A Pfizer elismerte, hogy február elejéig még ideiglenes fennakadások lehetnek a belgiumi Puursban lévő üzemük bővítése miatt, de hangsúlyozta, hogy a bővítés következtében jelentősen nőnek majd gyártókapacitásaik.

 

Müller Cecília a rádióinterjúban hangsúlyozta: készülnek arra, hogy semmiképpen ne kelljen csökkenteni a beadott védőoltások mennyiségét, ezért minden megtesznek azért, hogy hatékony és biztonságos vakcinát szerezzenek. Így az Európai Unión kívüli gyártókat is megkeres a magyar kormány.

 

muller-cecilia-oltas-mti-balogh-zoltan
Müller Cecília országos tisztifőorvosnak is beadták a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcináját a budapesti Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban (Fotó: Balogh Zoltán / MTI)

 

Az országos tisztifőorvos közlése szerint Magyarországon rend van az oltóhelyeken. Mindenkinek, aki megkapta az első védőoltást, rendelkezésére áll a második adag, amely feltétlenül szükséges ahhoz, hogy a teljes immunitás kialakuljon – jelezte. Erről figyelemfelhívó levelet küldött az oltópontoknak, de eddig is ezt a gyakorlatot alkalmazták, mert szakmailag csak az helyes, ha az oltási sorozatot végigviszik – tette hozzá.


Müller Cecília megköszönte a jelentkezést azoknak, akik regisztráltak a koronavírus elleni védőoltásra. Kitért a regisztrációnál tapasztalható fennakadásokra is. Ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy már több mint egymillióan jelezték igényüket az vakcinára, ám "nem egyszerű minden ember oltását megszervezni", ezért türelmüket kért. "Mindenkinek vissza fogunk jelezni, hogy sikeres a regisztrációja" – jelentette ki.

 

Az országos tisztifőorvos már megkapta a koronavírus elleni védőoltást, mint mondta, semmilyen mellékhatást nem észlelt, helyi tünetet sem, sőt, szinte még az oltás beadását sem érezte.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló