2021. május 11., Ferenc

Mindenki ügye

#koronavírus #müller cecília #vakcina

Országos tisztifőorvos: akár mind az öt vakcinából kellhet harmadik oltás

ugytudjuk.hu 2021.04.19. 13:17

Müller Cecília arról is beszélt, hogy az ellenanyag mennyisége nem mutatja pontosan a védettségi szintet.

Minden harmadik magyar ember megkapta már az első oltását

– mondta Müller Cecília az operatív törzs hétfői tájékoztatóján.

 

Hétfőn 68.400 adag Moderna-vakcina érkezett, amelyet részben a második körös oltásokra használnak, a fennmaradó mennyiség pedig budapesti háziorvosokhoz kerül. Ezen kívül kedden 248.040 Pfizer-vakcina várható, valamint a héten érkeznek még orosz és kínai oltóanyagok is.

 

Az országos tisztifőorvos arról is beszélt, hogy javulnak a járványügyi adatok Magyarországon, csökken a napi új fertőzöttek száma, de még mindig nagyon sokan vannak kórházban.

Egy kicsit csökkent az egészségügy nyomása, a teher az ellátókon, azonban természetesen még további megfeszített munkát igényel ez a szám is az egészségügyben dolgozóktól

– tette hozzá.

 

Elmondása szerint eddig 4 millió 280 ezren regisztráltak az oltásra, ez a szám pedig folyamatosan nő.

 

Müller kitért arra is, hogy a mai naptól megnyitottak az óvodák és az általános iskolák alsó tagozatai, ami szerinte egy újabb lépés a normális életbe való visszatéréshez. Azt kérte a szülőktől, hogy csak egészséges gyerekeket engedjenek el az intézményekbe, ahol testhőmérséklet-mérést, gyakori kézmosást és jó alapos szellőztetést javasol.

müller-mti
Fotó: MTI

 

A pedagógusok soron kívüli oltása befejeződött a hétvégén. Az elmúlt napokban 31 ezer regisztrált bölcsődei, óvodai, iskolai dolgozót hívtak be, de csak az értesítettek 32 százaléka jelent meg az oltópontokon. A három hétvége során a behívott 210 ezer pedagógusból összesen 153 ezren kaptak oltást, ami 73 százalékos megjelenés. Korábban veszélyeztetettségük miatt 52 ezren felvették már a védőoltást, így nagyjából 200 ezer pedagógus van beoltva Magyarországon.

 

Az országos tisztifőorvos úgy fogalmazott az ellenanyag-szintekkel kapcsolatban, hogy

a védőoltás beadását követő ellenanyag-vizsgálat a védettség detektálására csak korlátozottan alkalmas.

Szerinte egyrészt fontos, hogy időben mikor történik az oltás, másrészt az csak tájékozódásra ad lehetőséget, de semmiképp nem ad elégséges információt a szervezet védettségéről.

Nagyon sok olyan betegség vagy oltás utáni állapot van, amikor ellenanyag már nem mérhető, mégis, amikor támad a kórokozó, akkor a sejtes immunitás emlékszik a kórokozóra és megindul az ellenanyag-termelés, így csak enyhe fertőződés alakul ki, vagy nem alakul ki fertőződés.

Vagyis védett lehet az is, akinél nem mutatnak ki antitestet.

Lehet, hogy nem mérnek ellenanyagot, de a sejtes immunitás működik a háttérben, ez nem mérhető könnyen

– hangsúlyozta Müller

 

Arról is beszélt, hogy még nincs megfelelő adat, hogy szükség lesz-e harmadik oltásra.

Nagyon úgy néz ki, hogy akár mind az öt vakcinából is szükség lehet egy harmadik emlékeztető dózisra, ennek még az időpontját sem tudjuk

– tette hozzá.

 

Nem lenne egyedülálló, hogy 3 oltásra is szükség van, a koronavírus-vakcinák esetén ez a jövő kérdése. Az is előfordulhat, hogy évente kell ismételni, ezt sem tudjuk még – mondta el Müller Cecília.

 

(Via ugytudjuk.hu)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló