2023. február 8., Aranka

Mindenki ügye

#ukrajna #atomerőmű #orosz invázió #volodomir zelenszkij

Zelenszkij szerint evakuálni kellett volna Európát, ha felrobban az erőmű, amely közben orosz kézre került

Kovács Dávid 2022.03.04. 09:28

A nagy hírügynökségek értesülései szerint az orosz csapatok máris elfoglalták a zaporizzsjai atomerővűvet. Az ukrán elnök egész Európának riadót fújt a létesítményben kialakult tűz miatt.

Az orosz hadsereg átvette az ellenőrzést a zaporizzsjai atomerőmű felett – közölte a RIA Novosztyi orosz hírügynökség pénteken az ukrán nukleáris szabályozási felügyeletre hivatkozva. Az ukrán hatóságok jelentése nyomán erről számolt be az MTI és a Reuters is.

 

A létesítmény Enerhodar területén található, polgármestere, Dmitro Orlov alig pár órája adott helyzetjelentést a Facebook-oldalán – ebben/ekkor még nem volt szó arról, hogy az orosz erők elfoglalták volna az atomerőművet.

 

"Az utcák csendesek, idegeneket nem észleltek. Akik az éjszakát védve töltötték, hazatérhetnek. De a közelben lévő rendkívül feszült helyzet miatt azt javasoljuk, hogy kevesebb időt töltsenek odakint, maradjanak otthon" – írta Orlov.

 

Щодо ситуації в самому місті. Зараз на вулицях тихо, чужинців не помічено. Ті, хто залишався на ніч в укритті, можете...

Közzétette: Дмитро Орлов - міський голова Енергодара – 2022. március 3., csütörtök

 

Volodomir Zelenszkij ukrán elnök péntekre virradóan videóüzenetben szólította meg Európát, miután az orosz támadás következtében tűz ütött ki a zaporizzsjai atomerőműben. Az elnök azzal vádolta az oroszokat, hogy hőkamerával felszerelt tankokkal, szándékosan lövöldöztek az erőmű hat reaktorára. Úgy gondolja, az oroszok akár több hasonló akciót is végrehajthatnak.

Európaiak, ébredjetek fel, kérlek! Mondjátok el a politikusaitoknak: az orosz csapatok egy atomerőművet bombáznak Ukrajnában. Felhívjuk a figyelmet: soha egyetlen állam sem lőtt atomerőművekre. Történelmünkben, az emberiség történetében ez az első alkalom, hogy a terrorista állam nukleáris terrorhoz folyamodott. (...) Aki ismeri a Csernobil szót, az tudja, mennyi szenvedést és áldozatot okozott az atomerőműben történt robbanás. Globális katasztrófa volt. (...) Ha robbanás történik, az mindennek a vége. Európa vége. Evakuálni kell Európát

– idézi a Telex cikke az ukrán elnököt.

 

Az atomerőmű sajtószolgálata előbb azt közölte, hogy az objektum területén tűz ütött ki, de a háttérsugárzás változatlan. További aggodalomra adhatott okot, hogy az erőmű szóvivője, Andrij Tuz szerint az orosz lövöldözés ennek ellenére folytatódott, és a tűzoltók emiatt sem tudták megfékezni a tüzet.

Az orosz hadsereg minden oldalról lövi Európa legnagyobb atomerőművét. Ha felrobban, tízszer nagyobb lesz, mint a Csernobil

– figyelmeztetett az ukrán külügyminiszter, Dmitro Kuleba is a Twitteren.

 

Később az ukrán rendkívüli helyzetek állami szolgálata arról tájékoztatott, hogy a tűzeset az erőmű határain kívül történt, és az egyik reaktorblokkot leállították. Még később azt közölték, hogy az erőmű ötszintes oktatási és kiképzőközpontjának felső három szintje égett, a tüzet pedig eloltották.

 

Az ukrajnai Zaporizzsja megye katonai kormányzata a felügyeletre hivatkozva – a hírügynökség szerint – közölte azt is, hogy a régióban a háttérsugárzás egyelőre normális, illetve hogy az objektum területén kialakuló tüzet eloltották.

 

A 444 cikke szerint hamarosan az ukrán atomenergia-felügyelet is megerősítette, hogy orosz csapatok szállták meg az erőművet. Közlésük szerint a személyzet a helyén maradt, hogy biztosítsa az erőmű biztonságsos működését. A kettes és a hármas blokkot leválasztották az elektromos hálózatról, megkezdték a reaktorok hűtését.

 

Mint írják, egyelőre nem tapasztaltak változást a sugárzás szintjében, ám arra is figyelmeztettek, hogy ha leáll a reaktorok hűtése, az "a csernobilinál és a fukusimainál is súlyosabb" sugárszennyezést okozhat, ahogy az is, hogy ha a támadás során megsérült a nukleáris fűtőanyagraktár.

 

Zelenszkij videóüzenetét itt lehet megnézni:

 

 

(Indexkép: Dmitro Orlov Facebook-oldala)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló