2023. szeptember 22., Móric

Mindenki ügye

#orbán viktor #európai unió #brüsszel #afrikai unió

Orbán aláírta Brüsszelben, hogy támogatja a legális migrációt

Szabadi Szabolcs 2022.02.19. 10:28

„Dávidokként állunk a brüsszeli Góliáttal szemben!”

Különös játékot űz sokszor a magyar miniszterelnök a hazai nyilvánossággal, ha éppen az Európai Unióról van szó. A retorika és a felállás Orbán Viktor szemszögéből az, hogy csatára készül és bizony sokszor nyer is, kis Dávidként igyekszik legyűrni a nagy Góliátot. Amikor a legutóbbi csúcstalálkozóra indult, ezt sikerült posztolnia Facebook-oldalára: „Dávidokként állunk a brüsszeli Góliáttal szemben!”. Hogy mire gondolt pontosan, azt már nem részletezte, mindenesetre a hvg.hu megnézte, miként dávidoskodott a csúcstalálkozón a miniszterelnök.

 

Ahogy a portál írja, egy 8 pontból álló közös nyilatkozat elfogadásával ért véget az EU-Afrika csúcs Brüsszelben. A dokumentum támogatja a legális migrációs útvonalak kidolgozását, s ezzel Orbán Viktor is egyetértett. Hogy erről miért nem olvashatunk az origo.hu vagy a Magyar Nemzet hasábjain, az már persze nem is annyira rejtélyes.

orbán-viktor-eu-csúcs-brüsszel
MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Az Európai és az Afrikai Unió találkozóján 67 ország vett részt, 27 európai és 40 afrikai nemzet állam- és kormányfői, további 11 országból miniszteri szintű delegáció érkezett. A hvg.hu összegzése szerint „bejelentettek egy legalább 150 milliárd eurós Afrika–Európa fejlesztési csomagot, amely beruházási, egészségügyi és oktatási részekből áll. A dokumentum hosszasan foglalkozik az egészségüggyel és a koronavírus-járvánnyal is. Aláírói leszögezik, hogy hozzájárulnak az egészséggel kapcsolatos dezinformáció elleni küzdelemhez”.

 

A EU rögzítette, hogy az idei év közepéig 450 millió adag vakcinát küld a rászoruló afrikai országoknak, majd az egyik pontban a migrációval is foglalkoznak. Az aláírók – köztük Orbán Viktor – vállalták, hogy tartós megoldásokat keresnek a nemzetközi védelemre szoruló menedékkérők, menekültek és kiszolgáltatott migránsok számára, illetve továbbfejlesztik a legális migrációs lehetőségeket mindkét kontinens között és Afrikán belül is.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló