2021. augusztus 1., Boglárka

Mindenki ügye

#koronavírus #vakcina #védőoltás #oltási terv #oltás

Oltási terv: az idősek közül a 89 év felettiek kapják meg elsőként a koronavírus elleni vakcinát

2021.01.19. 12:50

A szociális intézmények lakói után oltják majd azokat azokat a kockázati korcsoportba tartozókat, akik nem idősotthonban élnek. Egyelőre nem tudni, mikortól.

Az Infostart beszámolója szerint György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára az Operatív Törzs keddi tájékoztatóján arról beszélt, hogy a kormány mindent megtesz, hogy további vakcinákat szerezzen be. Ha nagyobb mennyiséghez jut az ország, akkor akár egy tömeges oltási hétvégét is be tudnak iktatni és utána folytatják az ütemezett vakcinaoltásokat a meglévő terv szerint.

 

Eddig 90 idősotthonban oltottak be 10.003 embert, de összesen 1900 bentlakásos intézményben kell levezényelni az oltási folyamatot, több mint 80 ezren jelezték már, hogy kérnek oltást – közölte az államtitkár.

 

A szociális intézményekben lakók oltása kezdődik a kockázati korcsoportba tartozó 60 év felettiek oltása, közülük első körben a 89 évnél idősebbek kapják meg a vakcinát, a háziorvos fogja az otthonukban beadni a szert. A nagyobb praxisokhoz oltócsapatokat is küldenek, szükség szerint. György István közlése szerint azt egyelőre nem lehet tudni, hogy ez a szakasz (és a többi utána következő) mikor kezdődik el, ez ugyanis attól függ, hogy az egyes oltási csoportokban milyen ütemben haladnak a megfelelő mennyiségű vakcina beérkezésével párhuzamosan.

 

oltas-idos-mti-monus-marton
Fotó: Mónus Márton / MTI

 

 

Már elkezdődött a felkészülés a rend- és honvédelmi területen dolgozók oltásának előkészítése (az igényfelmérés zajlik), külön csoport lesz a kritikus infrastruktúrákban és a közigazgatás egyes területein dolgozók. Ezután kezdődik a tömeges oltás, amelybe 151 járóbeteg-szakellátót és 4401 háziorvosi rendelőt vonnak be, de ha szükséges, a szavazóköröket is igénybe veszik.


Az államtitkár elmondta, hogy Dunavarsányban letesztelték a hétvégén, milyen egy háziorvosi rendelőben oltani. 120 családorvos kapta meg a vakcinát, és György István  szerint kiderült, hogy ez egy maximálisan működőképes folyamat.

 

A háziorvosok már megkapták a tájékoztatót arról, hogyan kell működtetni az oltópontot. Több orvos a hétvégi teszt után jelezte, hogy ha ezt ilyen szervezetten meg lehet valósítani, csatlakoznak az oltási folyamatba – mondta az államtitkár. Közllése szerint fel vannak készülve arra, hogy akár egymillió embert is beoltsanak két nap alatt.

 

Müller Cecília országos tisztifőorvos az időseket is megfelelő tájékozódásra kérte. Külön hangsúlyozta: bármelyik nemzeti hatóság és az Európai Gyógyszerügynökség is csak hatásos és biztonságos szert engedélyez, vagyis – egyéni kivételektől eltekintve – több az egészségérték, amit az oltással kap az idős, mint az a betegségkockázat, ami az oltás elmaradásakor fennáll.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló