2021. december 5., Vilma

Mindenki ügye

#csok #családi otthonteremtési kedvezmény #diákhitel plusz

Novák Katalin bejelentése: a CSOK-határidőket kitolják, jövő nyárig marad a Diákhitel Plusz

Barna Benedek 2021.09.14. 12:24

Az otthonteremtési támogatások szabályait egyszerűsítik.

 

A közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs keddi ülése után annak vezetője, Novák Katalin sajtótájékoztatón és közöttégi oldalán is beszámolt több új intézkedésről.

 

A családokért felelős tárca nélküli miniszter az MTI beszámolója szerint bejelentette, hogy a kormány meghosszabbítja a tavaly májusban bevezetett Diákhitel Plusz igénybevételének lehetőségét 2022. június 30-ig.

 

Novák Katalin azt mondta: október elsejétől lesz ismét elérhető a felsőoktatásban tanuló hallgatóknak ez az 500 ezer forintos, szabad felhasználású, kamatmentes hitel, amelyet a bevezetése óta 40 ezren igényeltek. A miniszter hangsúlyozta: a diákhitel minden eleménél fennáll az a lehetőség, hogy a hitelt felvevő nők gyermekvállalás esetén törlesztési könnyítést kapnak, a második és harmadik gyermek után pedig elengedik a tartozás felét, illetve egészét.

 

Tudatta azt is, hogy azok a hallgatók, akik 2021. január elseje előtt is az Egyesült Királyságban tanultak, és tanulmányaikhoz diákhitelt vettek fel, a Brexit ellenére a jövőben is igényelhetik a diákhitelt.

novák-katalin-fb
Kép forrása: Novák Katalin Facebook-oldala

 

A miniszter másik bejelentése az volt, hogy javaslatuk alapján egyszerűsödnek az otthonteremtési támogatások szabályai:

 

– A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) esetén a veszélyhelyzet idején lejáró gyermekvállalási határidőket egységesen kitolják 2022. június 30-ig - emelte ki.


– Halál esetén az özvegy beszámíthatja az elhunyt társadalombiztosítási jogviszonyát.

 

– A nagycsaládosok autóvásárlási támogatásának igénylésekor nem esnek el a lehetőségtől azok, akiknek ötezer forint alatti köztartozásuk van.

 

– Bővül azoknak a beruházásoknak a köre, amelyre az otthonfelújítási támogatás igénybe vehető, így az autisták és a hallássérültek életét megkönnyítő fejlesztésekre is, valamint kültéri lépcső kialakítására, felújítására és külső, elektromos munkálatokra is kérhető.

 

– A mezőgazdasági őstermelők, ha családjukkal ugyanazon az ingatlanok laknak és gazdálkodnak, bizonyos esetekben jogosultak lesznek CSOK-ra.

 

Novák Katalin kérdésre válaszolva elmondta: a veszélyhelyzet meghosszabbításával kapcsolatban a keddi kormányülésen döntenek.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló