2021. október 27., Szabina

Mindenki ügye

#csok #novák katalin #otthonteremtési támogatás

Változtattak az otthonteremtési támogatások feltételein

Barna Benedek 2021.08.17. 16:53

Novák Katalin miniszter bejelentette: változik, hogyan és mire igényelhető a támogatás.

 

Egyszerűsödnek az otthonteremtési támogatások feltételei, hogy minél többen, minél egyszerűbben vehessék igénybe azokat – közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter kedden az általa vezetett, közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs ülése után.

 

Novák Katalin a sajtótájékoztatón az MTI beszámolója szerint azt mondta, javaslatuk szerint

 

– az otthonteremtéssel kapcsolatos támogatásoknál halál esetén figyelembe veszik majd az elhunyt társadalombiztosítási jogviszonyát, és beszámít a jogviszonyba a külföldi tanulmányi jogviszony is;

 

bővül azoknak a beruházásoknak a köre, amelyre az otthonfelújítási támogatás igénybe vehető, így a mozgáskorlátozottak mellett a látás- és hallássérültek életét megkönnyítő fejlesztésekre is, valamint kültéri lépcső kialakítására, felújítására és külső, elektromos munkálatokra is kérhető;

 

– emellett a nagycsaládosok autóvásárlási támogatásának igénylésekor nem esnek el a lehetőségtől azok, akik ötezer forint alatti köztartozásukat adott időn belül kiegyenlítik.

 

A miniszter beszámolt arról is, hogy a Magyar Nemzeti Bank októberben induló Zöld otthon programja – amelyben 70 millió forint kamattámogatott hitel is igényelhető – összekapcsolódik a csokkal. Ez azt jelenti, hogy kamatmentes lesz a csokhoz kapcsolódó kölcsöne annak, aki energiahatékony új otthont épít vagy vásárol az MBN programjával.

DBZOL20210817005
Fotó: Balogh Zoltán / MTI

 

Novák Katalin a gyermeket nevelő szülők szja-visszatérítéséről elmondta: mivel a második negyedévben 17,9 százalékkal nőtt a gazdasági teljesítmény az előző évhez képest, szinte biztos, hogy meglesz a adó-visszatérítéshez szükséges 5,5 százalékos GDP-növekedés. Hozzátéve: a részletszabályok megalkotása folyamatban van. Kérdésre válaszolva elmondta: az szja-visszatérítésre 2022 első negyedévében számíthatnak a családok.


Elhangzott továbbá, hogy szerdától az ötezer lakos alatti települések legfeljebb egymillió forintos támogatásra pályázhatnak önkormányzati rendezvények megvalósítására. A pályázatra 2,8 milliárd forint áll rendelkezésre, pályázni augusztus 31-ig lehet.

 

A külföldi nyelvi táborokról szóló kérdésre Novák azt felelte: tavaly és idén a járvány miatt nem indulhatott el a program, de a forrás továbbra is rendelkezésre áll, és remélhetőleg jövőre már meg lehet szervezni.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló