2024. április 19., Emma

Mindenki ügye

#orbán viktor #minimálbér #gyermekes szülők

Orbán: a 200 ezres minimálbér a cél, a gyermekesek visszakaphatják a befizetett adójukat

Barna Benedek 2021.06.09. 11:56

A miniszterelnök azt is bejelentette, hogy újabb operatív törzsek felállításáról döntöttek.

Orbán Viktor a Világgazdaság konferenciáján arról beszélt, nagy mértékű GDP-növekedésre számít. A gazdaságban szerinte el kell kerülni a "poszt-covid szindrómát". A cél a teljes foglalkoztatás. A moratóriumból nem lehet egy lépésben kiugrani. Idő kell megegyezni a bankokkal és óvatos kivezetési  terv kell. Ezzel indokolta annak meghosszabbítását – írja a szerdai rendezvényről beszámolva a Pénzentrum.

Elhangzott: a délutáni kormányülésen arról dönthetnek, hogy ha sikerül elérni az 5,5 százalékos GDP-növekedést, akkor a gyereket nevelő szülőknek 2022 január-februárjában visszaadják a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadót  az átlagjövedelem szintjéig.

A költségvetési egyensúlyhoz való visszatéréshez a forgatókönyv úgy néz ki, hogy idén 7,5, 22-ben 5,9 százalékra viszik le a költségvetési hiányt. A 3 százalékra való visszamenést egy lépésben nem tartja reálisnak – mondta el a miniszterelnök.

 

Orbán közölte azt is, hogy válságkezelési programok kifutását ellensúlyozni akarják a kis- és középvállalkozások számára, ezért olcsó, támogatott, fél százaléknál nem magasabb kamatú hiteleket biztosítanának nekik. Erre nagyon jelentős költségvetési forrásokat különítenek el.

 

A minimálbér kérdésében a miniszterelnök arról beszélt:

A horizontunkon a 200.000 forintos minimálbérnek kell lennie.

Ezt egy vagy két lépésben érnék el, és úgy, hogy egyúttal csökkentsék a kis- és középvállalkozásokat terhelő adókat, mert különben a minimálbér emelése túl sok lenne nekik.

D_KOS20210609014
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

 

A miniszterelnök kiemelte: fontosnak tartja, hogy a dolgozó emberek a száma jelenleg 4,5 millió felett van, ami 50 ezerrel kevesebb, mint 2019 azonos időszakában volt. Ebben az évben pedig nemcsak ezt a visszaesést tervezik pótolni, hanem még egyszer ötvenezer munkahelyet szeretnének létrehozni. Elmondása szerint a céljuk az, hogy több munkahelyet hozzanak létre, mint amennyit tönkretett a járvány.

 

Orbán arról is beszélt, a járvány után is kellenek operatív törzsek, csak más típusúak, mint eddig. Kettő felállításáról már döntöttek:

 

– Az egyik a gazdasági élet újraindításáért felelős operatív törzs, amelyet Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter irányít,

– a másik pedig a társadalmi élet újraindításáért felelős operatív törzs lesz, Novák Katalin miniszter vezetésével.

 

A miniszterelnök kitért arra is, hogy a G7-ek nemrég jóváhagyták a globális 15 százalékos mértékű minimális adó tervét. A kormányfő szerint nem helyes, ha egy nemzetközi szervezet mondja meg, hogy milyen legyen vagy ne legyen a magyar vállalati adókedvezmény.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló