2022. augusztus 17., Jácint

Mindenki ügye

#választások #pártok #szavazás

Népszerűbb az ellenzék a Fidesznél, csak hát szavazni, azt sokan nem fognak

Nagy Donát 2021.08.26. 08:30

Ezzel szemben hiába kevesebb a fideszes választó, ők biztosan elmennek majd voksolni.

Hiába nagyobb az ellenzék tábora nagyjából százezer fővel, a mozgósítással a Fidesz áll jobban a ZRI Závecz Research Intézet felmérése szerint, írja a HVG.

 

Azt írják, hogy nyáron csak kis változások történtek a pártok támogatottságában. A Fidesz június óta kicsit javított: a teljes népességen belül 34-ről 35 százalékra nőtt a tábora. A Demokratikus Koalíció támogatóinak aránya nem változott, 12 százalék. A Jobbiknak májusban volt a csúcspontja, akkor 13 százalékon állt, azóta kicsi, 1-1 százalékpontos veszteségei voltak, augusztusban 11 százalékos. Az MSZP és a Momentum egyaránt 6 százalékos volt a nyár elején, most 5-5 százalékon állnak. A Párbeszéd valamelyest javított, 1-ről 2 százalékra, az LMP maradt 2 százalékon, a Kétfarkú Kutyapárt és a Mi Hazánk Mozgalom 1-1 százalékon. A pártnélküliek aránya ezúttal 25 százalék.

d939842e24b18ad70879f0c44066258c
Fotó: MTI / Mohai Balázs

 

A biztos pártválasztók csoportjában minden második szavazat a Fideszé, pontosan 50 százalékot ér el. A második helyen a DK áll 17, a harmadik a Jobbik, 13 százalékkal. Az MSZP-nek 6 százaléka van ebben a körben, a Momentumnak 5 százalékos. Az LMP-t, a Párbeszédet, a Mi Hazánkat és a Kétfarkú Kutyapártot az aktív szavazók 2-2 százaléka támogatja.

Továbbra is rendkívül kiélezett maradt a verseny a hat együttműködő ellenzéki párt és a Fidesz KDNP listái között.

Ezek az adatok azt is mutatják, hogy a páros versengés hatására mindkét politikai tömbhöz csatlakoznak újabb támogatók. Egészen pontosan 2-2 százalék (150-150 ezer) egyébként pártnélküli választó aktivizálódik, ha Fidesz-KDNP és az ellenzék közös listája között kell döntenie.


Mivel a listák valamelyikét támogatók összesített aránya 78 százalék, nagyon úgy tűnik, hogy a választáson jövőre résztvevők már megtalálták a szimpatikus oldalt, ennél nagyobb részvétel nem várható.

 

A felmérésekben nincs jele annak, hogy a kormányoldal és az ellenzék között nagy mozgást lehetne várni, legfeljebb A Mi Hazánk Mozgalom és a Magyar Kétfarkú Kutyapárt szakíthat le a Fidesz-KDNP-től és az ellenzéktől is valamennyi gyengébb kötődésű szavazót – a másodlagos preferenciák alapján néhány tízezres nagyságrendben, és eléggé kiegyenlítetten.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló