2023. június 4., Bulcsú

Mindenki ügye

#futball #szurkoló #foci #rasszizmus

Nemzetközi Labdarúgó-szövetség szerint jobb lenne úgy szurkolni, hogy nem alázzuk meg az ellenfél játékosait

Nagy Donát 2021.09.04. 09:02

Fegyelmi eljárást indít a FIFA a magyar szurkolók rasszista viselkedése miatt.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) pénteki közlése szerint a szervezet fegyelmi eljárást indított a csütörtök esti magyar-angol (0-4) világbajnoki selejtezőn tapasztalt rasszista szurkolói incidensek miatt, írja a 444.

A nemzetközi szövetség előírásai szerint pontlevonással, zárt kapus mérkőzésekkel, sőt kizárással is büntethetik a magyar csapatot.

Ahogy az a felvételeken is látszik, a magyar szurkolók rögtön azzal kezdték a meccset, hogy kifütyülték a rasszizmus elleni kiállásként letérdelő angol focistákat. A második félidőben aztán a magyar szurkolók kemény magját képező Carpathian Brigade tagjai poharakkal dobálták meg az első angol gólt lövő Raheem Sterlinget. A brit ITV és a Sky Sports televíziók riporterei azt állították, láttak és hallottak olyan magyar szurkolókat, akik majomhangok utánzásával gúnyolták Raheem Sterlinget és Jude Bellinghamet, sőt a Sky Sports felvételeket is mutatott az egyik ilyen nézőről. 

 

 

Az angol szövetség (FA) rendkívül kiábrándítónak nevezte a történteket, míg Boris Johnson brit miniszterelnök a közösségi oldalán azt írta:

teljesen elfogadhatatlan, hogy az angol játékosoknak rasszista inzultusokat kellett elszenvedniük Magyarországon.

A kormányfő is felszólította a FIFA-t, hogy

tegyen határozott lépéseket a felelősökkel szemben annak érdekében, hogy ezt a fajta gyalázatos magatartást végleg kiírtsák a sportágból.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a közösségi oldalán megosztott egy videófelvételt, amely akkor készült, amikor az angol szurkolók kifütyülték az olasz himnuszt a Londonban rendezett júliusi Európa-bajnoki döntő előtt.

Az angol játékosok panaszkodnak a tegnapi ellenséges budapesti hangulat miatt. Az alábbi felvétel a Wembleyben készült az Eb-döntő előtt. Az olasz himnusz alig hallható az angol szurkolók füttykoncertje közepette. Akkor is nyilatkoztak vajon hasonlókat?

- írta Szijjártó, nem reagálva arra, hogy a magyar szurkolókat nem csak füttyögéssel, hanem durván rasszista gesztusokkal vádolják.

 

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) pénteken közleményben azt írta,

a pályára lépő, a fénygránátot és a poharakat bedobó szurkolók azonosítása zajlik. Ellenük megtette/megteszi a rendőrségi feljelentést az MLSZ. Az esetleges pénzbüntetést polgári peres eljárás keretében a szövetség az elkövetőkre hárítja, emellett a sportrendezvényekről történő 2 éves kizárásra számíthatnak az eljárás végén

- olvasható az mlsz.hu-n.

 

Az európai fociszövetség, az UEFA júliusban három zárt kapus mérkőzésre - az egyiket két év próbaidőre felfüggesztve - büntette a magyar válogatottat, mert a magyar szurkolók "diszkriminatív magatartást tanúsítottak" a részben budapesti rendezésű Európa-bajnokság három csoportmeccsén.

 

Borítóképünk: Attila Kisbenedek / AFP 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló