2024. július 14., Örs Stella

Mindenki ügye

#tanár #pedagógus #tanárhiány #nyugdíjas

Nem tolonganak a nyugdíjas pedagógusok, hogy visszamenjenek tanítani

Székely Zoárd 2022.08.29. 09:56

A Pedagógusok Szakszervezete szerint egyre több olyan intézmény is van, ahol nem szaktanár fogja tartani az adott szaktantárgyat.

Összességében nem tolonganak a nyugdíjas pedagógusok, hogy visszamenjenek tanítani, de ez területenként változó, néhány helyen a nyugdíjas kollégákkal azért valamelyest enyhíteni lehet a pedagógushiányt – mondta a Népszavának Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke.

 

A lap felidézi: a kormány június végén könnyített a nyugdíjasok visszafoglalkoztatásán, szeptembertől, ha közalkalmazottként foglalkoztatják őket, fizetésük mellett a nyugdíjukat is megtarthatják (korábban utóbbiról le kellett mondaniuk, ha teljes állásban akartak tovább dolgozni).

Szeptembertől visszatérhetnek a nyugdíjas tanárok az állami iskolákba

Hétvégén megjelent egy új kormányrendelet a Magyar Közlönyben (a péntekre keltezett, 269-as számú), miszerint a „szociális, gyermekvédelmi vagy gyermekjóléti szolgáltatónál, intézményben, hálózatnál" és „köznevelési vagy szakképző intézményben" dolgozók számára is lehetővé teszik, hogy valaki úgy létesítsen ismét közalkalmazotti jogviszonyt, hogy közben már öregségi nyugdíjra is jogosult, és utóbbit is változatlanul folyósítsák neki.

A PSZ alelnöke szerint azonban első lépésként csakis a bérek jelentős, legalább 45 százalékos emelésével lehetne elkezdeni megoldani a problémát, ami a fiatalok számára is vonzóbbá teheti a pályát.

Gosztonyi a Népszavának elmondta, a PSZ megyei vezetőitől érkezett visszajelzések alapján úgy látják, a nyugdíjas pedagógusok visszafoglalkoztatásával legfeljebb azokat lehet majd pótolni, akik az utóbbi hónapokban mondtak le közalkalmazotti jogviszonyukról, a mintegy 16 ezres pedagógushiányon ez az intézkedés nem segít.

Sokan hagyták el a pályát a nyár folyamán is, van, aki nem sokkal a tanévkezdés előtt, múlt héten adta be a lemondását. Tudunk olyan iskoláról, ahol egyes csoportbontásokat már nem tudnak megcsinálni szeptembertől, és egyre több olyan intézmény is van, ahol nem szaktanár fogja tartani az adott szaktantárgyat

– fogalmazott a lapnak a PSZ alelnöke.

 

 

Címlapfotó: MTI

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló