2024. június 19., Gyárfás

Mindenki ügye

#európai unió #ellenzék #jobbik #népszavazás #ujhelyi istván #uniós tagság

Nem lesz két ellenzéki népszavazás-kezdeményezés az uniós tagságunk ügyében

Barna Benedek 2022.08.08. 15:04

Miután a Jobbik hivatalosan is benyújtotta saját kezdeményezését, a szocialista Ujhelyi István már nem adja le a saját kérdését.

 

Mégsem nyújtja be népszavazási kérdését az európai uniós tagság ügyében Ujhelyi István – az MSZP-Párbeszéd európai parlamenti képviselője ezt hétfőn kiadott közleményében jelentette be, a döntést az ellenzék megosztottságával indokolva.

 

Ujhelyi emlékeztetett: hétfő reggel a Jobbik hivatalosan is benyújtotta a Nemzeti Választási Bizottságnak saját népszavazási kezdeményezését Magyarország EU-tagságának megerősítése érdekében. Hozzátette: ő maga is hasonlóra tett javaslatot vasárnapi nyílt levelében.

A felesleges párhuzamosságok elkerülése miatt a saját javaslatomat ezért nem adom be, de a legfelsőbb fiókban tartom. A kérdést és a rá adott ellenzéki válasz szükségességét ugyanis az egyik legégetőbb problémának tartom továbbra is"

– írta.

 

A szocialista politikus ezt követően arról írt, hogy a felvetése láthatóan megosztotta az ellenzéket (a Momentum több politikusa is kritizálta az elképzelést, Kele János, a párt elnökségi tagja például arról írt, hogy "hatalmas nemzeti sorstragédia kockázata" rejlik a népszavazásban; míg az LMP az emberek aktuális problémáihoz képest "irrelevánsnak" nevezte Ujhelyi és a Jobbik kezdeményezését egyaránt). Ujhelyi viszont úgy gondolja, hogy "az ellenzéki közvélemény nem érti a probléma lényegét", ugyanis – mint írta – nem a népszavazás fogja kiszakítani Magyarországot az Európai Unióból, "hanem a nép szembefordulása, a hangulatának radikális megváltozása, amelyet a Fidesz évek óta mérgez és naponta szondáz".

ujhelyi-mti-Koszticsák Szilárd
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

A szocialista EP-képviselő úgy véli, ha sikerrel jár "a hazugságra épülő fideszes agymosás", akkor a hatályos törvények szerint meg sem kell kérdezni a választókat arról, hogy akarnak-e az európai közösség tagjai maradni, mert a fideszes kétharmad dönt majd az uniós kilépésről.

"Az általam javasolt megoldás egy politikai póráz lenne a hatalom nyakán, mert akár csak néhány millió ember szavazata – és abban az igenek komoly többsége – már érdemben megakadályozhatja néhány évre, hogy Orbánék visszafordíthatatlan döntést hozzanak"

– jegyezte meg.

 

Ujhelyi István kitért arra is, hogy egyesek azzal vádolták, a Fidesz megrendelésére cselekedett a népszavazás felvetésével, ami szerinte "nevetséges, gyalázatos és méltatlan". "Az ország érdekében teszem a dolgom és teszem a jövőben is. Remélem egy év múlva nem fogjuk bánni, hogy az ellenzék ennyire megosztott volt egy ilyen fontos kérdésben" – fogalmazott.

 

 

Hasonló téma, különböző kérdések

 

Noha a téma mindkét esetben az uniós tagság, Ujhelyi kezdeményezése különbözik attól, amit Gyöngyösi Márton Jobbik-elnök leadott. Ahogy azt megírtuk, a jobbikos ezdeményezés szerint azt kérdeznék meg az emberektől,

Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés ne támogathasson olyan javaslatot vagy indítványt, amely Magyarországnak az Európai Unióból való kilépését eredményezheti?"

Míg a szocialista politikusuk arról a kérdésről akart népszavaztatni,

Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt Magyarország Európai Uniós tagsága iránti elkötelezettségéről?"

(Indexfotó: pexels.com)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló