2024. június 24., Iván

Mindenki ügye

#védőoltás #alkotmánybíróság

Nem alkotmányellenes, ha a munkáltató elrendeli a kötelező oltást

Fekő Ádám/Azonnali.hu 2022.02.19. 10:59

Az Alkotmánybíróság szerint nincs a kormányrendelettel semmi gond.

azonnalipp

 

Visszautasította az Alkotmánybíróság a munkavállalók kötelező védőoltását elrendelhetővé tevő jogszabályi rendelkezés elleni alkotmányjogi panaszokat – tette közzé honlapján a döntését pénteken közleményben ismertető testület melyet a Népszava szúrt ki. A kormányrendelet alkotmányellenességre hivatkozva való megsemmisítésének céljával majdnem húsz ember fordult az Alkotmánybírósághoz, ahol egyesítették a panaszokat.

A kifogásolt jogszabályi rendelkezés nem közvetlenül hatályosul, hanem a munkáltatónak a munkaügyi bíróságon megtámadható intézkedése révén

– áll az indoklásban.

 

A kormányrendelet alapján a munkáltató tehát továbbra is elrendelheti a dolgozói kötelező koronavírus elleni védőoltását, ha pedig ez nem történik meg, fizetés nélküli szabadságra küldheti őket, egy évvel ezután pedig megszüntetheti a munkálatói jogviszonyt is.

 

A panszt tevők indoklása szerint a rendelet sérti az önrendelkezéshez való jogot, az védőoltás felvételének elmulasztásához fűzött joghátrány pedig olyan súlyos anyagi és erkölcsi következményekkel jár, amik nincsenek arányban a pandémia visszaszorításának céljával.

 

Forrás: Fekő Ádám/Azonnali.hu

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló