2021. október 25., Blanka Bianka

Mindenki ügye

#törvény #hulladékgazdálkodás #hulladék

Módosítva elfogadták az Áder János által visszadobott hulladéktörvényt

2021.02.22. 19:02

A kormányzat Áder János köztársasági elnök alkotmányossági aggályainak rendbetétele után másodszor is nekifutott a hulladéktörvénynek, és 132 szavazattal simán átment az Országgyűlésen – írja a Telex.

 

A portál emlékeztet: Áder Jánosnak az első verzió után többféle észrevétele is volt, de a legfontosabb az volt, hogy a hulladék nem "szemét", hanem értékes nyersanyag is, és mint ilyen, nem vonható el ingyenesen a gazdálkodó szervezetektől. Az Alkotmánybíróság osztotta az elnök aggályait, visszadobta a törvényt, amit azután az Innovációs és Technológiai Minisztérium "kikalapált".

szemét-pikrepo
Fotó: pikrepo.com

A törvény klímapolitikai célja az, hogy kevesebb legyen a gazdaságban az anyagkibocsátás, minél több hulladék kerüljön vissza a körforgásos gazdaságba. A telex.hu cikke ugyanakkor rámutat, hogy a pozitív szándék ellenére a tervezett átalakítás kérdéseket is felvet. Például kérdéses, hogy mi lesz a szolgáltatóknak tízmilliárdos veszteséget okozó rezsicsökkentett árakkal. Ahogy az is, hogy mi történik az átalakítás után az iparágban eddig tevékenykedő cégekkel, vagy hogy hogyan kell majd szerződni az ipari hulladékok kibocsátóival. Szintén kérdőjeles, hogy mi lesz azokkal, akiknek visszagyűjtési, újrahasznosítási kötelezettségük van.

 

A módosításokkal a kormány csak az Alkotmánybíróság által kifogásolt passzusokat kezelte, de a Telex szerint gyanítható, hogy a köztársasági elnökön ez a verzió már túljuthat, és vélhetően Ádernek informálisan megígérhették, hogy a további észrevételei az egyes végrehajtási rendelkezésekbe majd beépülnek.

Ha ezek a szabályzatok is elkészülnek, a következő nagy lépés az egységes hulladékkezelésre készülő koncessziós pályázat kiírása lesz.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló