2021. december 6., Miklós

Mindenki ügye

Áder János az Alkotmánybírósághoz fordult a hulladékgazdálkodási törvénymódosítás ügyében

EÜ/MTI 2019.11.30. 00:00

Az államfő több ponton aggályosnak tartja az új jogszabályt.

 

A Köztársasági Elnöki Hivatal hétfőn közölte az MTI-vel, hogy Áder János az Alkotmánybírósághoz fordult az Országgyűlésben december 15-én elfogadott hulladékgazdálkodási tárgyú törvénymódosítás ügyében.

 

Mint a 24.hu írja, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Palkovics László innovációs miniszter november végén nyújtotta be a törvényjavaslatot, amely szerint központosítanák a szemétszállítást és a teljes hulladékgazdálkodást, ráadásul az állam egyetlen szereplőt bízhat meg az üzemeltetéssel.

 

A törvény szerint teljesen kivehetik a budapesti és a többi önkormányzat kezéből a hulladékszállítást. A települések viszont ezt követően sem mentesülnének a köztisztasági feladatok ellátása alól, a közterületeken hagyott szemét eltakarítása továbbra is hozzájuk tartozna.

 

Fotó: Máthé ZOltán / MTI

 

A köztársasági elnök indítványában hangsúlyozta, hogy a törvény több rendelkezése kifejezetten pozitív változást jelent, példaként említette a hulladékképződés megelőzése elvének érvényre juttatását, a körforgásos gazdaságra történő átállást és az illegális hulladékokra vonatkozó új rendelkezéseket.

 

Ugyanakkor a módosítás Áder János szerint alkotmányossági szempontból több ponton aggályos:

 

– A törvényjavaslat elvonja a termelési és ipari hulladékok tulajdonjogát, miközben semmilyen kártalanításról nem gondoskodik, sőt fizetési kötelezettséget is kilátásba helyez a termelőknek, amivel duplán kárt okozna nekik.

 

 

– A közösségi jog értelmében a hulladék terméknek minősül, így a törvény az Európai Uniónak az áru szabad áramlására vonatkozó elvét is sértheti.

 

– A javaslat tulajdonjogi korlátozásai egyszerre érintik az önkormányzatokat, a hulladékot előállító gyártókat, a hulladékgazdálkodásban közreműködő gyűjtőket, kereskedőket és szállítókat, valamint a hulladék birtokosait.

 

– A koncessziós társaságok a törvénymódosítással egyoldalú erőfölényt szereznek.

 

A köztársasági elnök azt is kifogásolta, hogy az új jogszabály nem biztosít kellő garanciákat arra az esetre, ha egy koncessziós vállalkozás megszünteti tevékenységet, ez pedig szerinte veszélyeztetheti az állampolgárok alkotmányos jogát az egészséges környezethez.


(Indexkép: pixabay.com)

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló